Kragujevački „Abrašević” iznedrio je mnoge pevače tradicionalne muzike, a Anastasija Jovanović, trenutno je među najmlađim izdancima ovog rasadnika talenata.

„Raskošan talenat” najčešća je rečenica koja se čuje uz ime ove mlade Kragujevčanke. Anastasija Jovanović postala je članica CZNTK „Abrašević”, tek pre godinu dana, a već je postala solistkinja, pa i dobitnica specijalne nagrade na Festivalu radijskih pevača.

Muzika je, kaže ova mlada pevačica, njen život, a pesmu je zavolela još od ranih dana.

- U mojoj kući se uvek pevalo i čula muzika, tako da se to meni čini sve vrlo prirodno, počinje priču Anastasija.

Inače, ova srednjoškolka, pevačku karijeru započela je još sa 7 godina. Njeni počeci vezani su za crkveni hor „Sveti đakon Avakum”, u Šumaricama, koji vodi popadija Milica Pešić sa sveštenikom Srđanom Pešićem.

– Počela sam sa duhovnim pesmama, a sa 9 godina upisala sam Muzičku školu, odsek klavir, a kako tada nisam bila baš zainteresovana za solo pevanje, odlučila sam se za etno muziku, kod Dejana Čekanovića. Etno pevanje traje samo dve godine i kad sam to završila, iskreno želela sam da nastavim dalje, pa sam odlučila da pokušam u „Abraševiću”, objašnjava Anastasija.

Zanimljivo, zamalo da ne postane članica Abraševića, pošto su smatrali da je njen glas još dečiji, te da bi možda za audiciju valjalo sačekati godinu-dve. Međutim, Zoran Isailović, šef Narodnog orkestra Abraševića, ipak je odlučio da mladoj Anastasiji da šansu.

– Ja sam tu prvu šansu iskoristila. O nekom velikom uspehu ne razmišljam. Važno je da sam redovna na probama i da slušam Isailovića, kaže skromno ova mlada pevačica.

Ipak, uspeh je došao veoma brzo. Ona je pre nekoliko meseci na Festivalu radijskih pevača, koji je održan na Zlatiboru, osvojila specijalnu nagradu žirija za interpretaciju.

– Iskreno, na taj festival sam otišla slučajno, kao zamena, pošto se devojka koja je prvobitno trebalo da nastupi na tom festivalu razbolela. Tamo sam otpevala „Sudbo moja” i „Jutros mi je ruža procvetala”. Žiri je doneo takvu odluku, a meni su posebno prijale pohvale Goce Lazarević koja je rekla da sam „nebrušeni biser”, dodaje Anastasija.

Inače, ona je do sada u Kragujevcu nastupila na Festivalu turizma i manifestaciji Šumadijska rakija, kao i na brojnim koncertima „Abraševića”. Nastupala je i u Levču, Zubinom potoku...

Ipak, kaže, škola joj je na prvom mestu.

- Prvo škola, a potom „Abrašević”. Što se tiče pevanja, svi planovi su vezani za „Abrašević”. Još uvek sam mlada da bih nešto planirala na dugačke staze. Dug je to put. Naravno, imam svoje želje, ali mislim da je važnije da se posvetim onome čemu me uče, nego da maštam. Iz „Abraševića” su izašli vrhunski pevači, tako da je ispred mene samo rad, ističe Anastasija.

Uzori su joj, kaže, Jelena Tomašević, Danica Krstić, Marija Šerifović, kao i Danica Crnogorčević.