Smotra umetnosti „Mermer i zvuci” u Aranđelovcu, odložila je otvaranje koje je koncertom Darka Rundeka trebalo da se održi u nedelju, 19 jula, na Otvorenoj sceni u parku Bukovičke banje.

- Usled nepovoljne epidemiološke situacije, a u skladu sa merama i preporukama Republičkog kriznog štaba i Štaba za vanredne situacije Opštine Aranđelovac, odlučili smo da se prikazivanje scenskog programa odloži do daljnjeg, navedeno je na FB stranici ove manifestacije.

U okviru dva međunarodna simpozijuma, „Beli Venčac” i „Svet keramike” i ove godine domaći i inostrani umetnici izrađivaće skulpture, a posetiocima parka Bukovičke banje biće dostupne i postavke u izložbenim prostorima Smotre umetnosti „Mermer i zvuci”.

- Nadamo se da će se stvoriti povoljniji uslovi koji ni u kojoj meri neće ugroziti zdravlje posetilaca festivala, te da ćemo i ove godine uživati u bogatom i raznovrsnom programu koji smo za vas pripremili, stoji u saopštenju.

Smotra umetnosti, koja se održava od davne 1965 godine, ostavila je neizbrisive tragove na polju, nekada jugoslovenske, a sada srpske kulturne baštine. Krenula je sa vajarskim programom „Beli Venčac“, u okviru koga su ovde gostovali i od mermera sa Venčaca stvarali izuzetno vredna dela najznačajniji svetski vajari iza kojih je ostalo 270 skulptura.

Oko sto ovih skulptura izloženo je u jedinstvenoj galeriji na otvorenom, u parku Bukovičke banje, po gradu i ovdašnjim firmama, ali najveći deo je na prostorima bivše Jugoslavije i gradovima širom sveta.