U okviru programa Kino kluba, u utorak, 12. jula, u bašti Doma omladine održaće se projekcija filma „Tajna Kelsa”, reditelja Toma Mura.

U 9. veku, u udaljenom delu Irske leži utvrđeni samostan Kels, gde mirno živi dvanaestogodišnji Brendan. Naporno radi zajedno sa ostalim monasima kako bi učvrstili bedeme oko samostana koji ih štite od vikinških napada. Ali dolaskom brata Aidana, hvaljenog majstora iluminacije i čuvara neobične, ali nedovršene knjige, za dečaka počinje avantura. Aidan podučava Brendana umeću iluminacije probudivši u njemu skriveni talenat.

Brendan mora da dovrši čarobnu knjigu. Mora da savlada najdublje strahove kada ga tajna potraga po prvi put odvede izvan zidina samostana u začaranu šumu gde se skrivaju opasna mitska bića. Tu upozna vilu Aisling, tajnovitu belu devojku/vukodlaka, koja će mu pomoći na putu. Ali zastrašujuće vikinške horde sve su bliže i pitanje je može li Brendan svojim umećem iluminacije da osvetli tamu i dokaže da je prosvetljenje najbolja odbrana protiv varvara.

Projekcija filma počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.