Iva Paunović je mlada violinistkinja i džez pevačica iz Kragujevca koja sa svojim kvintetom nastupa od 2016. godine. Pored redovnih nastupa na Jazz Monday-u SKC-u i kragujevačkom Domu Omladine bend je nastupao i na Šumadijskom Jazz i Blues Festivalu, kao i na Karnevalu Cveća u Beloj Crkvi tri godine za redom.

Ova mlada muzičarka pored kvinteta, nastupa i sa kvartetom. Pevačica je benda „Soul purpose” i „Pop in jazz”. Takođe, violinistkinja je i Eklektik orkestra, sa kojim nastupa od 2018. godine.

Iva Paunović upisala je master studije violine, na kragujevačkom FILUM-u.

Muzikom je počela od malih nogu, a Muzičku školu upisala je već sa 6 godina. Kako samo kaže, tokom srednje škole, pevala je u nekoliko rokenrol „bendića”. Za džez se opredila na prvoj godini studija.

– Želela sam da pevam džez i ranije, ali niko iz moje generacije nije imao slične želje. Na koncertima Jazz monday u SKC-u, upoznala sam ekipu koja se bavila džezom i tako je sve počelo

Bendovi u kojima nastupam, iako imaju različita imena, čine uglavnom isti muzičari, samo što sviramo različitu muziku... Iva Paunović Kvintet i Kvartet svira džez standarde, „Pop in Jazz“ svira obrade popularnih hitova u džez aranžmanima, dok „Soul purpose” svira soul, neosoul i R’n’B. Sa druge strane, Eklektik okrestra izvodi isključivo autorske kompozicije, objašnjava Iva Paunović.

Eklektik orkestra

Inače, Eklektik orkestra je projekat koji je nastao u oktobru 2018. godine pri Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara, što ovom projektu daje edukativnu notu zarad razmene iskustva.

Iva smatra da je džez u Kragujevcu itekako popularan, da ima dosta mladih muzičara, ali da se nažalost samo na tri mesta u gradu čuje džez. To su SKC, Dom omladine i klub UMMUS.

- Nažalost nema mogućnosti za svirke kao što je to recimo slučaj u Beogradu, kaže Iva,

Ističe da bi volela da se što više mladih bavi džezom ili bilo kojom vrstom muzikom, sve dok to nije ona muzika koja danas dominara u nacionalnim medijima.

Na pitanja da li može da se živi od muzike, Iva odgovara pitanjem „kako”, ali i dodaje da to zavisi od vrste muzike kojom se bavite.

– Mislim da je potrebno da se više ulaže. Primera radi, klasična muzika i ozbiljni muzički festivali u Kragujevcu mogu da se održavaju ili tokom leta na otvorenom ili u dve sale, koje inače nisu namenjene za muzičke događaje. To su hol Druge gimnazije i Svečana sala Prve gimnazije. To je velika šteta pošto Kragujevac ima potencijala, naglašava naša sagovornica.

Ona smatra da je potencijal mladih muzičara vidljiviji više nego ikad. Dodaje, da se već nekoliko godina ozbiljno radi i na operi. Kaže i da je sve angažovaniji Kragujevački simfonijski orkestar, što je još jedna dobra stvar. Takođe, dodaje da Kragujevac ima i odlične festivale.

– Imamo gotovo sve, a nemamo ni jednu dvoranu za koncerte. Godinama se pominje uređenje Čaurnica, pa rekonstrukcija Pionira i Šumadije i sve na tome ostane, iskrena je Iva.

Ljubitelji džeza Ivine nastupe mogu ispratiti na svirkama u kragujevačkom SKC-u, u okviru Jazz monday-a, gde najčešće nastupa sa Acom Pejčićem (klavir), Ivanom Stankovićem (bas gitara) i Nikolom Radojičićem (bubnjevi).