Izložba „Nekad su ovde bile sve same njive” Alekse Gajića, biće otvorena u utorak, 15. septembar, na Letnjoj sceni kragujevačkog SKC-a. Postavku će otvoriti Vladimr Ranković, vanredni profesor FILUM-a u Kragujevcu.

Izložba dela neobavezno terapijskog stvaralaštva Alekse Gajića trebalo je da bude otvorena u kragujevačkom SKC-u u maju 2020. godine. Možda će za nekoliko godina ovaj podatak izgubiti smisao koji ima danas (u stvari, svi se nadamo da će tako biti), ali u vreme kada su još uvek sveža sećanja na deo marta, april i maj koje smo proveli u strepnji, strahu, izbegavanju ljudi, pa potom i povratak gotovo istovetne situacije upotpunjene manjim zabranama, ali i većom neizvesnošću, kišama, vrućinama, kao pradavna prošlost deluje susret Alekse Gajića sa studentima FILUM-a (i nekolicinom drugih gostiju) 4. decembra prošle godine, razgovor od sat i po u prepunoj prostoriji u suterenu južnog krila Prve kragujevačke gimnazije, činjenica da nije bilo dovoljno stolica ali da nikome nije smetalo da stoji… Diskusija je prekinuta uz obećanje da nastavak sledi uskoro, već na proleće, da će biti upotpunjen izložbom i da će priča potrajati onoliko koliko budemo želeli.

Ovo je taj nastavak. Jesenji umesto prolećnog. Možda ćemo moći da razgovaramo (i dobijemo uputstva o umeću življenja), uz pravila distanciranja, u bašti SKC-a. Sigurno je da će smeh (uprkos tome što može da bude opasan) biti neizbežan – „msje Gažik u borbi protiv lošeg raspoloženja“. Grana će pomoći da razumemo Granično polje stripa (i druga granična polja), harmonika – Harmonični strip, oči – Skopofobiju… Aleksa će nas dovesti do toga da se zapitamo da li znamo gde su Omoljica, Duvno i Svrljig, saznaćemo da pljosnato kamenje može da se iskoristi i za Kameni strip, a ne samo za „žabicu“,  otkrićemo da se u paklu asamblaža može dogoditi da se ništa ne uklapa, videćemo Autorove suze radosnice (koje su, verovatno, potekle kada su se uklopile u ostatak asamblaža) i njegov znoj u prahu…

Izložbe i „neobavezne“ knjige Alekse Gajića, pored toga što su zanimljive, duhovite (terapija protiv lošeg raspoloženja), izuzetno nacrtane ili naslikane (kako biste samo poželeli), omogućavaju ulazak u umetnikov lični svet, dugo građen kroz različite i raznorodne (vrlo često neobične) aktivnosti, jedinstven, neponovljiv, vedar… Izložbe i knjige, nije zgoreg ponoviti, pružaju dragocenu mogućnost da se upozna autor, a on (kao i njegov neimenovani junak) može ponuditi štošta (važno) o smislu života…

Aleksa Gajić rođen je u Beogradu 1974. godine. Diplomirao na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića , kolor strip albumom „Technotise”. Od 1996. do 2006. bio je stalni saradnik Politikinog Zabavnika (a posle toga povremeno). Od 2000. radi za izdavačku kuću „Soleil” iz Francuske , i od tada objavio 6 kolor albuma (objavljenih u još 8 zemalja). U Srbiji  je osim ovih albuma objavio i album „Technotise”  kao i kolekciju kratkih stripova „U Šrafovima”, „Skrepbuk” i „Pljosnati strip”. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Sarađivao takođe sa brojnim časopisima i magazinima kao ilustrator.

Autor nekolicine ekonomsko propagandnih spotova kao i više muzičkih video spotova,  i niza reklamnih pamfleta, flyer-a, novinskih oglasa i reklama, kalendara, plakata, storyboard-ova, itd … Učesnik više kolektivnih izložbi, i autor četiri  samostalne (najznačajnija 2005. u Muzeju primenjene umetnosti).