Deseto, jubilarno izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog  filma), koji će se održati od 25. do 29. oktobra, tematski će i ove godine biti posvećeno studentskom filmu uz brojne prateće sadržaje.

- Sa navršenih deset godina, zreli i odlučni, a slušajući glas publike, shvatili smo da nam je u nazivu, a i koncepciji nedostajalo jedno slovo – „A”. I upravo su nam studenti filmskih akademija regiona, u protekle dve godine dokazali da su oni ono što je festivalu falilo - treće „A” ili Akademski KRAF. Stoga, od ove godine, u nazivu festivala i zvanično će uz antiratni i angažovani, stajati i akademski film, navodi Marija Ilić, izvršna direktorka KRAF-a.

Deseti KRAF biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske.

-  Odlučili smo da rođendan proslavimo spojivši nekoliko umetnosti tokom pet dana trajanja. Pored 25 sjajnih filmova, posetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri, kratkom pozorišnom performansu i koncertu, kaže Marija Ilić.

U takmičarskom delu KRAF-a, sada već tradicionalnom, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija) predstaviće se sa ukupno 17 filmova. Prve tri nagrade, kao i do sada, dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji umetnosti i poznatim dokumentaristom.  Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima, te  nakon svake projekcije glasaju, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

I ove godine, organizatori KRAF-a uz pomoć i podršku NKD-a (Nacionalna koalicija za decentralizaciju) uručiće nagradu „Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

Ovogodišnje, rođendansko izdanje festivala trajaće pet dana, sa bogatim pratećim programom. Projekcije filmova i takmičarski deo festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac. Pored takmičarskog dela, biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu „Kad su veliki bili mali”. 

Između ostalog, u prostoru Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu, 28. oktobra, svoju knjigu „Filmus”, kragujevačkoj javnosti predstaviće proslavljeni srpski reditelj Slobodan Šijan. Publika će takođe videti i originalnu izložbu „Devojka iz grada”, posvećenu glumici Sonji Savić, a posebna poslastica za ljubitelje muzike i filma biće koncert cover rock grupe „Vesele osamdesete” posvećen hitovima iz kultnih jugoslovenskih filmova.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.

KRAF organizuje NVO „MillenniuM” iz Kragujevca, uz podršku grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i NKD-a (nacionalne koalicije za decentralizaciju), a uz partnerstvo Galerije „Nadežda Petrović” iz Čačka, Doma omladine Kragujevac, Dramskog studija Doma omladine i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu.