U petak, 30. oktobra, svetska „world music“ atrakcija „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ ponovo dolazi u Kragujevac, gde će u Knjaževsko-srpskom teatru održati dva koncerta, od 18:30 i 21 sat.

Jedan od miljenika publike širom sveta, međunarodni muzički ansambl „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“, usled mnogobrojnih otkazanih koncerata i turneja, poslednje mesece koristi u pripremi novog albuma, čija prezentacija počinje krajem oktobra tamo gde to i doliči, u srcu Balkana.

Šesti studijski album, „Nova era“, oslikava ono što članovi benda osećaju nakon promene vokalnog soliste i kao posledice iskustva stečenog proteklih godina. Osim obrade dragulja balkanske muzike, „Marijo deli bela Kumrijo“, koja je kao prvi singl izašla pre objavljivanja albuma i za koju je spot snimljen kao moderno viđenje jedne stare priče, na albumu se nalazi još 12 pesama na rumunskom, romskom, ruskom, srpskom, makedonskom, grčkom i turskom jeziku. Instrumentalna snaga orkestra je ostala netaknuta, kao žila kucavica ritmova istočne Evrope, Bliskog istoka i Mediterana.

Osim Ivana Kovačevića, kontrabasiste iz Srbije, bend sačinjavaju Margherita Abita, pevačica sa Sicilije, Daniel Karbonbelj, klarinetista iz katalunje, violinista Pere Nolasc iz katalunje, harmonikaš Mattia Skiroza iz Italije, Julien Chanal, gitarista iz Francuske i Stylianos Togias, perkusionista iz Grčke.

Turneja počinje u Sofiji 29. oktobra, da bi odmah zatim prešla i u Srbiju, gde će se koncerti održati u Kragujevcu, Somboru, Beogradu i Novom Sadu.

Ulaznice, po ceni od 1.000 dinara u pretprodaji i 1.200 na dan koncerta, mogu se kupiti na biletarnici kragujevačkog pozorišta.