U Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, pijanistkinja Antonina Tea Sala održaće koncert posvećen žrtvama kragujevačkog oktobra pod nazivom „Nokturno iz Šumarica“. Koncert će se održati u petak, 9. oktobra, u 20 sati.

Na reperotaru će se naću dela Šopena, Betovena, Mendelsona. Ulaz je slobodan, a broj mesta je ograničen na 30. Rezervacije su moguće putem mejla: muzickicentarkg@gmail.com

Antonina Tea Sala rođena je 1986. godine u Kragujevcu. Klavir je počela da uči sa pet godina. Nakon studiranja u Novom Sadu, stekla je akademsko zvanje prvog stepena na Državnom konzervatorijumu „Đ.Tartini“ u Trstu, gde kasnije završava i specijalizaciju na odseku za klavir. Usavršava se sa priznatim pedagozima, a 2008. godine osvaja prestižnu stipendiju Švajcarske banke za „Monaco Music Master – BSI“, sarađuje sa Maestrom S. Bisopom Kovačevićem u Monaku, a kasnije i u Londonu.

Od preko dvadeset najviših priznanja izdvajaju se: Međunarodni Gran Pri (Ženeva), Nagrada „Maria Grazia Fabris“ (Trst) kao i Evropsko muzičko takmičenje Monkalieri (Torino)/ dva puta apsolutni pobednik kategorije. Nastupa za važne Evropske muzičke institucije i festivale, uključujući „Festival savremene muzike“ u Milanu, EPTA reviju pijanista u Beogradu, „Mittelfest“ u Kividaleu (Udine), Festival „Nei suoni dei luoghi“ (Gorica), „Buon compleanno Satie“(Trst), “ Evmelia“-Međunarodni festival (Volos, Grčka),“ Vivace Vilnius“ u Litvaniji, Pijanističko proleće, Antverpen (Belgija) …

Od 2017. do 2020. kao solista učestvuje u nekim od najvećih projekata u Severnoj Italiji, među kojima se posebno izdvaja projekat: „Every child is my child.“ U svojim umetničkim istraživanjima Tea Sala posebnu pažnju posvećuje estetici.