Svečanim zatvaranjem izložbe „Jasenovac, pravo na nezaborav“ u Muzeju „21. oktobar“ (1. oktobra), otpočeo je program ovogodišnjih Oktobarskih svečanosti u Kragujevcu, koji će trajati do 7. novembra. Po tradiciji, 21. oktobra, održaće se centralna manifestacija Veliki školski čas, na platou kod Spomenika streljanim đacima i profesorima, na kojoj će biti izvedena drama „Izrešetane duše“ Venka Andonovskog.

U okviru muzičke manifestacije „Oktobru hododarje“ prvi koncert je zakazan u petak, 2. oktobra, , u 20 sati, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde će nastupiti „Niška crkvena pevačka družina – Branko“, dok će se drugi održati 7. oktobra u isto vreme u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, uz nastup Gradskog kamernog orkestra „Šlezinger“.

- Imajući u vidu sve okolnosti i situaciju u kojoj se nalazimo, uspeli smo da očuvamo najvažnije tradicionalne manifestacije, i ne samo da ih očuvamo, neke smo uspeli i da unapredimo u odnosu na prošlu godinu, rekao je Miljan Bjeletić,  član Gradskog veća za kulturu.

On je dodao da se to pre svega odnosi na Međunarodni pozorišni festival „Joakimfest“ koji se ove godine održava pod sloganom „Pozorište u izolovanom društvu“.

- Narodna biblioteka organizuje izložbu skulptorskih formi, Narodni muzej izložbu slika i grafika, CZNTK „Abrašević“ organizuje književno veče „Pisci ranjenom gradu“, a interesantan koncert kragujevačke pijanistkinje Antonine Tee Sale organizuje Muzički centar, najavio je Bjeletić.

On je uputio apel svim Kragujevčanima koji budu pratili ove programe da poštuju sve propisane epidemijske mere, a naravno i ustanove kulture koje su organizatori svih ovih događaja će se potruditi da iste ispoštuju.