Nagrada Grand Prix za najbolju predstavu na 15. Joakimfestu u Kragujevcu dodeljena je predstavi „Zašto je poludeo gopodin R?“ u režiji Boba Jelčića, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija.

- Predstava je celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje. Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma. Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji, navodi se u obrazloženju žirija.

Svaki aspekt u predstavi čini besprekorno rešenje za produženo stanje duha glavnog lika naspram partnerskih karaktera: monološka otuđenost, logoreja i rečitativ; naspram izgubljenosti, nedorečenosti, nedovršene konstrukcije i nepredvidive statike, koji pucaju u iznenadni eskapizam dance - muzike, da bi eksplodirali u familijarnom ubistvu.

Problem političnosti i neshvačene humanosti u ovoj predstavi pretočen je u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka.

Takođe, žiri je ove godine dodelio i specijalnu nagradu grada Kragujevca Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, Srbija, rediteljke Sonje Petrović.

- Bojana Milanović i Sonja Isailović ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i  eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici „živi brzo umri mlad“, navodi se u odluci žirija.

Inače, sve odluke su donete jednoglasno, a članovi žirija su bili Andrej Mažeri, pozorišni reditelj (Rumunija), Nikola Milojević, glumac (Srbija) i Ivanka Apostolova Baskar, vizualni dramaturg (Severna Makedonija), predsednica žirija.

Ove godine na 15. Joakimfestu odigrane su 4 predstave. Na festival nisu doputovali gosti iz Rumunije i Severne Makedonije pošto su članovi njihovih ansambala pozitivni na korona virus.