Na Šumadija sajmu u Kragujevcu će se od 24. do 26. marta održati Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka.
Organizatori kažu da posetioce očekuje svet slatkih strasti, da će učestvovati više proizvođača i distributera iz oblasti konditorske industrije iz zemlje i inostranstva, proizvođači i distributeri kafe, , proizvođači i distributeri opreme za poslastičarstvo, prateće opreme za kafiće, barove i HoReCa sektora, predstavnici poslastičarske industrije, prateći proizvodi kao što su čajna peciva, i drugi dodaci za kafu i čaj.
Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka uključiće većinu organizacija, institucija i udruženja koja se bave ugostiteljstvom, obukom i konsalting uslugama.
Osim toga, po prvi put u Srbiji biće organizovano i internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara za najbolji desert Srbije za 2017 godinu, takmičenje hotela i restorana Srbije za najbolji restoranski desert za 2017 godinu, kao i takmičenje u radovima od čokolade i festivalskih torti.
Sva tri dana sajma na centralnoj master kuhinji biće održan profesionalni program za poslastičare „Chocolate Professional” koji će pružiti poslastičarima i zaljubljenicima u poslastičarstvo jedinstveni edukativni program, kao i edukativne radionice za pripremu kafe „Coffee Profesional”.
Profesionalne gastronomske asocijacije poput HoReCa asocijacije Kragujevac koja daje organizacionu podršku takmičenju i edukativnom programu, Rumunske asocijacije ACCEA, Asocijacije master šefova Srbije, Asocijacije master šefova Hrvatske, Udruženje turističkih poslenika iz Niša, AREGALA Slovakia, Asocijacija Somelijea Šumadije i Udruženja ljubitelja kafe „Kafopije”, održaće razne profesionalne prezentacije i masterclass-ove, praviće skulpture od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i mnoge druge zanimljivosti.
Asocijacija somelijea Šumadije održaće stručnu radionicu o uparivanju čokolade i vina.
Specijalni gost i predavač o kafi biće Ivan Abramo iz Italije, a specijalni gosti i predavači biće najveći naši stručnjaci Zdravko Gavrilović ( Square Nine Hotel) i Petar Žuljević (autor emisije „Sa slatkim na ti”).
EDUKATIVNI PROGRAMI: Petak Od 12 do 13 sati: prof. Marijana Janjić Prezentacija - Špagete sa ganaš mentom Od 13 do 15 sati: Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV „Sa slatkim na ti” - Masterclass Od 15 do 16.30 sati: Masteršef Maja Mačković, Hrvatska - Masterclass: „Sa Hvara s ljubavlju” Zdravi deserti bez glutena, laktoze i šećera Od 16.30 do 18 sati: Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u „Šefice”, „Slatke tajne” Od 18 do 20 sati: Ivana Grubenić (master šef poslastičar, Hrvatska) – „Ukusi Zagreba – Jelačić šnite i Hrvatski čupavci” Subota Od 10 do 12 sati: Masteršef Dada Marčić, Hrvatska – Brački slatki specijaliteti Od 12 do 13.30 sati: Nikola Miškovski – šef restorana vinarije Chateau Kamnik, Makedonija, „Michelin star dessert” Od 13.30 do 15 sati: Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV „Sa slatkim na ti” i Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u „Šefice” - Profiterole Od 15 do 16.30 sati: Masteršef Raša Vlačić „Rašine majstorije” Od 16.30 do 17.30 sati: Ivana Grudenić (master šef poslastičar, Hrvatska) „Ukusi Zagreba – Zagrebačke kremšnite” Od 17.30 do 19 sati: Uroš Ercegović, HoReCa asocijacija Kragujevac – Restoranski deserti i dekoracije Nedelja Od 11 do 12 sati: Chef Mladen Pršić (restoran „Pepe Nero”, Beograd) – Ukusi čokolade i kafe u testu Od 12 do 14 sati: Chef Dejan Stanković ( predsednik UO Kulinarske asocijacije Srbije i šef restorana „Mozzarella Osteria”) „Meso i čokolada”, „Meat & Chilli Sweet” Od 14 do 15 sati: Kulinarski tim Rumunije ACEEA – From Romania with chocolate Od 15 do 16 sati: Uroš Radoičić (Vlasnik restorana „Play Sushi” i autor emisije na kitchen Tv-u „Ukusi Azije” - „Sweet sushi” Od 16 do 17 sati: Chef Stefan Ristović (restoran Klub Književnika, HoReCa asocijacija Kragujevac) Master class „Restoranski desert u 3 koraka” Od 17 do 18 sati: Prof. Momčilo Conić (VPŠSS Leskovac) – Sladoled od ajvara Od 18 do 19 sati: Vinoteka Skadarlija chef Bogdan Šundić – Prezentacija „Raznobojne skadarlijske slatke čarolije” |