Na Šumadija sajmu u Kragujevcu će se od 24. do 26. marta održati Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka.

Organizatori kažu da posetioce očekuje svet slatkih strasti, da će učestvovati više proizvođača i distributera iz oblasti konditorske industrije iz zemlje i inostranstva, proizvođači i distributeri kafe, , proizvođači i distributeri opreme za poslastičarstvo, prateće opreme za kafiće, barove i HoReCa sektora, predstavnici poslastičarske industrije, prateći proizvodi kao što su čajna peciva, i drugi dodaci za kafu i čaj.

Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka uključiće većinu organizacija, institucija i udruženja koja se bave ugostiteljstvom, obukom i konsalting uslugama.

Osim toga, po prvi put u Srbiji biće organizovano i internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara za najbolji desert Srbije za 2017 godinu, takmičenje hotela i restorana Srbije za najbolji restoranski desert za 2017 godinu, kao i takmičenje u radovima od čokolade i festivalskih torti.

Sva tri dana sajma na centralnoj master kuhinji biće održan profesionalni program za poslastičare „Chocolate Professional” koji će pružiti poslastičarima i zaljubljenicima u poslastičarstvo jedinstveni edukativni program, kao i edukativne radionice za pripremu kafe „Coffee Profesional”.

Profesionalne gastronomske asocijacije poput HoReCa asocijacije Kragujevac koja daje organizacionu podršku takmičenju i edukativnom programu, Rumunske asocijacije ACCEA, Asocijacije master šefova Srbije, Asocijacije master šefova Hrvatske, Udruženje turističkih poslenika iz Niša, AREGALA Slovakia, Asocijacija Somelijea Šumadije i Udruženja ljubitelja kafe „Kafopije”, održaće razne profesionalne prezentacije i masterclass-ove, praviće skulpture od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i mnoge druge zanimljivosti.

Asocijacija somelijea Šumadije održaće stručnu radionicu o uparivanju čokolade i vina.

Specijalni gost i predavač o kafi biće Ivan Abramo iz Italije, a specijalni gosti i predavači biće najveći naši stručnjaci Zdravko Gavrilović ( Square Nine Hotel) i Petar Žuljević (autor emisije „Sa slatkim na ti”).

EDUKATIVNI PROGRAMI:

Petak

Od 12 do 13 sati: prof. Marijana Janjić  Prezentacija - Špagete sa ganaš mentom

Od 13 do 15 sati: Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV „Sa slatkim na ti”  - Masterclass

Od 15 do 16.30 sati: Masteršef Maja Mačković, Hrvatska - Masterclass: „Sa Hvara s ljubavlju”

Zdravi deserti bez glutena, laktoze i šećera

Od 16.30 do 18 sati: Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u „Šefice”, „Slatke tajne”

Od 18 do 20 sati: Ivana Grubenić (master šef poslastičar, Hrvatska) – „Ukusi Zagreba – Jelačić šnite i Hrvatski čupavci”

Subota

Od 10 do 12 sati: Masteršef Dada Marčić, Hrvatska – Brački slatki specijaliteti

Od 12 do 13.30 sati: Nikola Miškovski – šef restorana vinarije Chateau Kamnik, Makedonija, „Michelin star dessert”

Od 13.30 do 15 sati: Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na kitchen TV „Sa slatkim na ti” i Danijela Pantić Vlahović (profesor gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV-u „Šefice” - Profiterole

Od 15 do 16.30 sati: Masteršef Raša Vlačić „Rašine majstorije”

Od 16.30 do 17.30 sati: Ivana Grudenić (master šef poslastičar, Hrvatska) „Ukusi Zagreba – Zagrebačke kremšnite”

Od 17.30 do 19 sati: Uroš Ercegović, HoReCa asocijacija Kragujevac – Restoranski deserti i dekoracije

Nedelja

Od 11 do 12 sati: Chef Mladen Pršić (restoran „Pepe Nero”, Beograd) – Ukusi čokolade i kafe u testu

Od 12 do 14 sati: Chef Dejan Stanković ( predsednik UO Kulinarske asocijacije Srbije i šef restorana „Mozzarella Osteria”) „Meso i čokolada”, „Meat & Chilli Sweet”

Od 14 do 15 sati: Kulinarski tim Rumunije ACEEA – From Romania with chocolate

Od 15 do 16 sati: Uroš Radoičić (Vlasnik restorana „Play Sushi” i autor emisije na kitchen Tv-u „Ukusi Azije” - „Sweet sushi”

Od 16 do 17 sati: Chef Stefan Ristović (restoran Klub Književnika, HoReCa asocijacija Kragujevac) Master class „Restoranski desert u 3 koraka”

Od 17 do 18 sati: Prof. Momčilo Conić (VPŠSS Leskovac) – Sladoled od ajvara

Od 18 do 19 sati: Vinoteka Skadarlija chef Bogdan Šundić – Prezentacija „Raznobojne skadarlijske slatke čarolije”