Kragujevački muzeji i izložbeni prostori nizom programa će obeležiti Mežunarodni dan muzeja. U subotu, 14. maja, muzeji i galerije će biti otvoreni za posetioce i tokom večernjh časova, odnosno od 18 do 22 sata, a neki prostori će biti otvoreni i do ponoći.

Narodni muzej u Kragujevcu, ovu manifestaciju otvoriće izložba „Politički život u Kragujevcu u drugoj polovini 19. veka”, od 18 sati, koja će biti otvorena u Kući Svetozara Markovića. Autorka nove stalne postavke je Nataše Milosavljević.

Od 19 sati, u Galeriji „Nikola Koka Janković”, biće otvorena izložba „Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža savremene arhitekture“. Posle otvaranja izložbe biće organizovana tribina na temu „Nikola Dobrović: istraživački procesi savremene arhitekture“, na kojoj će govoriti Branislav Miletić, Tanja Damjanović Conley, Jelena Ivanović Vojvodić i Natalija Bogdanović.

U Galeriji „Nikole Koke Jankovića” posetioci Noći muzeja mogu da pogledaju i stalnu izložbenu postavku retrospektivnog karaktera „Nikola Koka Janković. Živeti umetnost“, muzejsku ekspoziciju koja pruža sveobuhvatni presek umetničkog rada jednog od najznačajnijih jugoslovenskih vajara druge polovine 20. veka. 

Takođe, do 22 sata, posetioci će biti u prilici i da pogledaju novu stalnu multimedijalnu izložbenu postavku „Od srednjovekovnog trga do prestone varoši - hronologija istorijskog razvoja Grada Kragujevca”, koja se nalazi u  Amidžinom konaku. Autori postavke su Miloš Jurišić, Roksanda Aleksić i Goran Milosavljević.

U Konaku kneza Mihaila za posetice je otvorena i postavka „Stariji i mlađi neolit na tlu centralne Šumadije”, a u Umetničkoj galeriji postavku „20. vek - slikarstvo i skulptura iz zbirke Narodnog muzeja”. U Malom likovnom salonu otvorena je izložba „San smešnog čoveka”, autorke Anđele Mujčić, a u Staroj skupšini 2 stalne postavke „Put stvaranja moderne srpske državnosti” i „Narodne skupštine u Kragujevcu u 19. veku”.

U Spomen-parku 21. oktobar, može se posetiti izložba „Krvavi oktobar – strip i izložba Aleksandra Zografa”.

Posetiocima je dostupna i stalna, multimedijalna postavka o oktobarskoj tragediji, streljanju više hiljada Kragujevčana 21. oktobra 1941. godine. U okviru nje je ciklus slika ”’Kragujevac 1941”’ Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen-parku.

U galeriji „Mostovi Balkana” biće otvorena izložba „U velikom formatu”, u 20 sati. Postavka obuhvata 8 slika velikog formata čiji su autori akademici Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimir Veličković, Predrag Peđa Milosavljević, Petar Omčikus, Marko Čelebonović, Petar Lubarda, Mića Popović, Mladen Srbinović i Bata Mihajlović.

Ove izložbe mogu se pogledati do ponoći.

Izložba skulptura i sitne plastike iz Viminacijuma sa uličnim performansom može se pogledati od 18.30 u galeriji Kuće Đure Jakšića. Predavanje će održati Miomir Korać, naučni savetnik, direktor Arheološkog instituta u Beogradu, rukovodilac projekta Viminacijum.

U galeriji Narodne biblioteke u Noći muzeja može se pogledati dokumentarna izložba (dojezična, srpsko-turska) pod nazivom „Srbija i Crna Gora u orjentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu.

U Istorijskom arhivu Šumadije biće priređena postavka „Život i delo Katarine Bogdanović”.

Dom omladine je za Noć muzeja pripremio 2 izložbe na dve lokacije: u galeriji Doma je i dalje aktuelna postavka „Smak 50”, a u kragujevačkom teatru „Mije Aleksić – biti glumac”.