Završno predstavljanje Dramske sekcije SKC-a u formi otvorene probe, biće održano u četvrtak, 24. septembra, u 20 sati Otvorena proba je kratka kolaž-forma kojom se prikazuju tehnike i usvojena znanja iz svih sfera pozorišnog života. Inače, ova proba bila je planirana da se održi u junu, ali je odložena zbog epidemiološke situacije.

Ovoga puta, u skladu sa nastalom situacijom, pred polaznike radionice Akademskog pozorišta SKC-a Kragujevac, postavljen je zadatak prikazivanja teatra u uslovima izolacije. Ovogodišnju Otvorenu probu čini grupa vežbi nazvanih „izolacione većbe”, koje asociraju i na očuvanje fizičkog, ali i mentalnog zdravlja pomoću različitih tehnika prilagođenih za samostalni rad. Kroz kratki performans, polaznici imaju zadatak da glumačkim vežbama izraze svoj stav prema novonastaloj situaciji u društvu, da prikažu načine formiranja novog umetničkog izraza, ali i da promisle o budućnosti takozvanog virtuelnog tetra.

Takođe, odabir tekstova za tumačenje i prikazivanje povezan je sa temom kuge, pripovedanja u izolaciji i straha od smrti i samoće, te je tako kao tekstulna osnova odabran Bokačov „Dekameron”, upotpunjen citatima iz Pekićevog „Besnila” i Manove „Smrti u Veneciji”. Pored proznih, iskorišćeni su i citati iz poezije sa sličnom tematikom, ali i dečje poezije sa temom higijene i borbe protiv bolesti, čime se i jedna ozbiljna situacija stavlja u kontekst dečje igre.

Otvorena proba je ujedno i idealna prilika za sve zainteresovane, potencijalno nove članove naše Dramske sekcije, da se upoznaju sa radom i atmosferom koju Dramska sekcija SKC-a nosi.

Usled poštovanja propisanih mera, broj mesta je ograničen, a svi zainteresovani moći će da rezervišu svoje mesto putem telefona 060 0335027.

 U slučaju kiše, Otvorena proba biće održana u Kontakt galeriji SKC-a.