U okviru evropskog događaja WORK it OUT koji organizuje Evropska ruta industrijske baštine ispred 35 značajnih spomenika razvoja industrijalizacije u nedelju, 13. septembra, od 14 sati plesali su mladi. Iz naše zemlje poruka putem plesa poslata je iz Kragujevca, iz Kneževog arsenala, čijom je izgradnjom i započela industrijalizacija u našoj zemlji.

Iz Kneževog arsenala u Kragujevcu deca su uz istu muziku i istu koreografiju zaplesala zajedno sa njihovim vršnjacima iz ostalih zemalja.

- Jako je značajno zato što smo mi jedini predstavnici ovog dela Evrope, zapravo jedini predstavnici Jugoistočne Evrope koji će plesati u ritmu sa ostalih 35 lokacija. Plešemo ispred Čaurnice na mestu gde je prvi put zasijala sijalica u Srbiji i to dve godine nakon što je to svetsko čudo predstavljeno u Parizu, uz prisustvo kralja Milana i kraljice Natalije, kaže koordinatorka Kancelarije za mlade u Kragujevcu Marija Đoković.

Izgradnjom Kneževog arsenala započela je industrijalizacija Srbije, a ovaj jedinstveni industrijski i arhitektonski kompleks sastoji se od fabričkih zgrada i radionica s kraja XIX i početka XX veka.

Davne 1853. godine ovde je izliven prvi top i to jeste početak industrijalizacije Srbije.

- Prostor je interesantan, pre svega za zaposlene u filmskoj i muzičkoj industriji tako da je ovo prostor gde je snimana i serija Titanik, ali i mesto gde se održava i poznati Arsenal fest, dodaje direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac, Bojan Pavlović.

Muzej „Stara livnica” svedoči o industrijskom razvoju naše zemlje, a u njemu se nalazi preko 5.800 različitih premeta, oružja, arhivskih dokumenata koji pokazuju kako su izgledale naše prve moderne fabrike u ovom delu Evrope.

Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom u Kragujevcu, pozvao je mlade i sve ostale Kragujevčane da podrže nastup naših predstavnika, da glasaju, lajkuju i šeruju naš spot i time doprinesu gradu Kragujevcu u borbi za titulu najzanimljivije lokacije industrijske baštine u Evropi.