Takmičari Planinarsko ekološkog kluba „Gora” osvojili su titulu prvaka u Treking ligi Srbije. Reč je o planinskom trčanju na kratke, srednje i duge staze tokom kojeg takmičari moraju određene deonice da pređu u zadatom vremenu.

Oni mogu da izaberu staze u dužini od deset do 36 kilometara, a u zavisnosti od distance i pozicije na kraju trke dobijaju bodove koji se sabiraju u ukupnom plasmanu. Ove godine Liga je imala sedam kola, koja su održana širom države, a Kragujevčani su ekipnoj tituli pridodali i prvo mesto u ženskoj kategoriji, koje je osvojila Marija Nešić.

Naši planinari su tako u svom prvom učešću u Ligi ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba, ostavivši iza sebe ekipe „Bukulje” iz Aranđelovca i „Ozrena” iz Sokobanje sa više od 300 poena prednosti. Već u drugom kolu zauzeli su čelnu poziciju na tabeli, da bi 16. oktobra u poslednjoj trci na Kučajskim planinama samo potvrdili titulu.

- Planinarski savez Srbije organizuje ovo takmičenje već drugu godinu. Nama je ovo prvo učešće i naša mlada ekipa je ostvarila izuzetan uspeh, jer smo postali jedan od retkih kragujevačkih klubova koji je u 2016. godini ostvario ekipni uspeh. Sledeće godine, kada će liga biti proširena za još dva kola, planiramo organizaciju jedne trke na našoj stazi Bešnjaja – Žeželj, kaže Milovan Bačanin, potpredsednik PEK „Gora”.

On je naročito ponosan na činjenicu da je kragujevačka ekipa bila najmlađa, ali kako kaže i najveselija, pa se nada da će i sledeće godine nastaviti sa odličnim rezultatima.

Kapiten ekipe Časlav Mihajlović posebno ističe činjenicu da su tokom Lige, koja je trajala od aprila do kraja oktobra,  pretrčali oko 1.700 kilometara po planinskim stazama u Srbiji, a tokom jednog vikenda prelazili su od 30 do 36 kilometara.

- Propozicije su takve da se za ekipno takmičenje računa pet najboljih rezultata. Mi smo imali tu sreću da od prvog kola imamo pet takmičara koji se nisu menjali, a od drugog taj broj se povećavao, pa smo u jednoj trci imali osam takmičara. Tokom sezone smo rasli zajedno, a ono što nas je držalo bila je dobra atmosfera, jer iako je za planinsko trčanje bitna forma i kondicija, noge će izdržati, bitan je psihički momenat, da glava izdrži pritisak i da završimo trku, objašnjava Mihajlović.

Dodaje da su svi postali zavisnici od planinskog trčanja i da se sada veoma retko dešava da neko od njih trči po ravnom terenu. Kao prednost trekinga navodi divne predele i pejzaže kroz koje prolaze, pa su tako ove sezone posetili Grzu, Sokobanju, Kosjerić, Bukovik, Vršačke planine.

- Svi smo počeli kao planinari i prešli smo dug put od amatera do sportista, jer smo u međuvremenu organizovali posebne treninge, informisali se o takmičenju i sticali iskustvo pešačeći po planinskim stazama. Za sve nas je učešće u Treking ligi došlo spontano, kao sledeći stepenik u razvoju kluba, koji je pre samo dve godine imao 57 članova, a sada je taj broj udvostručen, ističe naš sagovornik.

Iako spada u mlad klub, (osnovani 2007. godine) PEK „Gora” je jedan od najaktivnijih klubova u Srbiji. Već godinama tradicionalno organizuju Đurđevdanski pohod, manifestaciju koja se održava povodom Dana grada. Na njoj je ove godine učestvovalo oko 500 Kragujevčana, a ideja je da ova akcija postane republička i da dostignu cifru od 1.000 ljudi.