U Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac, u sredu, 10. novembra, u 20 sati, biće predstavljen roman „Turčin šahista”, autora Aleksandra Šurbatovića.

Radnja romana „Turčin šahista”, baziranog na istinitim događajima, počinje scenom u kojoj krem habzburške aristokratije prisustvuje događaju posle koga svet više nikada neće biti isti. U dvorcu Šenbrun, 1769. godine, Volfgang fon Kempelen, najveći pronalazač i inžinjer u carstvu, predstavlja im automat koji može da igra šah na ravnoj nozi sa najvećim šahistima tog doba.

Nakon velikog uspeha na premijeri, automat Turčin postaje svetska atrakcija.

Fon Kempelen okuplja trupu i kreće na veliku turneju sa svojim Turčinom šahistom. Pozornica ovog romana postaju Pariz, London, Lajpcig, Amsterdam, NJujork, Boston…. I na njoj se pokreće pitanje koje će narednih 85 godina intenzivno zaokupljati pažnju svetske naučne zajednice: da li je Turčin naučni fenomen, neverovatno vešta prevara, ili su na delu neke druge sile?

„Turčin šahista” tematizuje nekoliko egzistencijalnih pitanja. Pre svih - šta suštinski konstituiše živo, misleće biće poput čoveka? Koje su granice veštačke inteligencije? Da li je organska materija od koje smo satkani primarnija od naših misli i osećanja?

„Turčin šahista”, novi roman Aleksandra Šurbatovića, kao svako pravo književno delo obiluje fikcijom koja od istorijskih činjenica stvara priču ispunjavajući zadatak književnosti još od njenog nastanka – da ispriča univerzalnu priču koja će nas zabaviti, ali i podučiti.

Aleksandar Šurbatović je rođen 1973. godine. Prve književne korake napravio je u Kragujevcu. Do sada objavio „Mitologija spaljene zemlje“ (pesme), „Upokojavanje prosekutora Majerhofera“ (roman), „Priče o gospođi Kon“. Urednik je u izdavačkoj kući „Blum izdavaštvo“. Živi u Beogradu.