Narodna biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu, danas obeležava 156 godina svog zvaničnog postojanja.

Kragujevac je kao grad i nosilac kulturnog, političkog i privrednog života, dugo bio vodeći centar Srbije. Bio je prestonica obnovljene zemlje, mesto prve Gimnazije (1833), prvog teatra (Knjaževsko srpskog teatra) i mnogih drugih institucija.

Kada je bibliotekarstvo u pitanju, za Kragujevac je značajna 1838. godina, kada je sa radom započeo Liceum Knjaževstva srpskog sa Bibliotekom, a iste godine je osnovana i biblioteka Popečiteljstva prosveštenija. Ove dve biblioteke čine temelj daljeg razvoja bibliotekarstva u Kragujevcu. Najpre osnivanje Čitališta kragujevačkog (1846), a zatim i osnivanje Javne biblioteke rešenjem kneza Mihaila Obrenovića (1866), bili su logičan razvoj kulturnog života Kragujevca.

Sa manjim prekidima, Biblioteka funkcioniše sve do danas i deli sudbinu burnih dana prošlosti grada čiji je deo. Najpre je obitavala u zajednici sa Gimnazijom, a kao zasebna ustanova pojavljuje se 1871. godine. Dve decenije kasnije (1891), Biblioteka se smešta u prostorije Okružnog načelstva.

1920. godine, Biblioteka menja naziv iz Javne u Narodnu, na predlog Uprave Biblioteke a odobrenjem Ministarstva prosvete. Svoje današnje ime, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”, ova ustanova nosi od 18. decembra 1953. godine.