Na Kragujevačkom festivalu antiratnog i angažovanog filma (KRAF) večeras će biti prikazan dokumentarni film „Koncert za mir”. Film autora Vladimira Paunovića, povodom 30 godina od prve antiratne muzičke manifestacije u Srbiji, realizovan je u produkciji UG „Millennium“.

Koncert za mir u Kragujevcu održan je, da podsetimo, 31. avgusta 1991. godine. Branislav Cole Kovačević, tada umetnički direktor Studentskog kulturnog centra, okupio je iznad stadiona „Čika Dača” u Šumaricama, glumce i muzičare sa prostora tadašnje Jugoslavije i sve one koji su tog dana želeli da pokažu da su protiv rata koji se spremao.

Pod sloganom „Mir za sve ljude Jugoslavije” na kragujevačkom koncertu okupile su se rok grupe: „Osvajači”, „Galija”, „Istok Iza”, „Zabranjeno pušenje”, „Atomsko sklonište”, „Smak”, „Mobi Dik”, muzičari: Bora Dugić, Uroš Dojčinović, Jova Maljoković, glumci: Rade Šerbedžija, Gorica Popović, Predrag Ejdus, Josif Tatić, Mihajlo Radojčić Šok i mnogi drugi.

Projekcija filma u Kontakt galeriji SKC-a počinje u 19 sati. Nakon projekcije u okviru POP Foruma održaće se razgovor na temu „Angažovanost popularne kulture” sa učesnicima i „čuvarima” sećanja „Koncerta za mir” Draganom Zekom Todorovićem, Nebojšom Veljkovićem Gujom i Ivanom Kovačevićem.

Inače, ovo je petnaesti, jubilarni KRAF, koji je ove godine je posvećen nasleđu u smislu promocije kulture sećanja i obeležavanja značajnih datuma i simbola, vezanih za grad i državu.

U subotu, 30. oktobra, publika će moći da pogleda dokumentarni film „Kongres zaborava” (Uncut version) nastao povodom 50 godina od održavanja „Kongresa kulturne akcije” u Kragujevcu. Nakon toga na temu „Kultura sećanja” govoriće Latinka Perović.

Za nedelju, 31. oktobar, kada je i završno veče festivala, u UMMUS-u, planirana je Work in progress projekcija dokumentarnog filma povodom 50 godina od nastanka grupe SMAK „Priča o šumadijskom bluzu”, kao i projekcija filma „Za Vasotu”, te razgovor sa autorima filma.