Neformalno nazvana „VR-hana” (Vi-Ar-hana) prostorija u Amidžinom konaku kao spoj tradicionalne divanhane i savremenih tehnologija virtuelne realnosti, promovisana je nedavno u Narodnom muzeju u Кragujevcu.

Sektor za posetioce i operativno-tehničke poslove Narodnog muzeja je u saradnji sa kustosima uredio prostoriju u kojoj je implementiran projekat virtuelne realnosti nekadašnjeg izgleda Кneževog konaka. Nakon prvobitne promocije projekta u Staroj skupštini koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, ove godine je sadržaj potpuno dostupan i na VR naočarima, u adekvatno opremljenoj prostoriji čime je sadržaj prezentacije kulturnog nasleđa u Amidžinom konaku dodatno obogaćen. Podsećamo da posetioci u prostorijama кonaka mogu pogledati i prezentaciju nekadašnjeg dvorskog komleksa Obrenovića sa prikladnom izložbenom postavkom u okviru projekta „Hoću i ja da znam“ autorke muzejskog pedagoga Кatarinе Đurić.

Narodni muzej u Кragujevcu uskoro najavljuje i nove sadržaje, kako u digitalnom tako i u realnom svetu. U toku su završne pripreme za novu  izložbenu postavku o istoriji Кragujevca, u okviru koje će takođe biti premijerno prikazana i virtuelna realnost kragujevačkog šanca iz 18. veka koju realizuje kompanija Sanatek 7. Autori ovog projekta su istoričari Roksanda Aleksić (Narodni muzej),  Goran Milosavljević (Istorijski arhiv Šumadije) i Miloš Jurišić, arheolog-konzervator.

Na ovaj jedinstven i originalan način, prilagođen pre svega mlađoj muzejskoj publici, prezentuje se kulturno-istorijsko nasleđe grada Кragujevca.  Jedina prepreka u narednom periodu za prezentaciju navedenog sadržaja mogu biti nove rigoroznije epidemiloške mere, pa će se Narodni muzej potruditi da u saradnji sa IT stručnjacima omogući da aplikacije virtuelne realnosti budu dostupne i preko interneta.

Uz najlepše želje sugrađankama i sugrađanima u novoj godini, iz muzeja podsećaju na radno vreme u toku novogodišnjih i božićnih praznika, te da su od  1. do 3.  i od 7. do 9. januara neradni dani, a 4, 5, i 6. kao i od 10. januara radni.