Privredni rast Srbije biće ubrzan na oko 3,0 odsto u ovoj godini i na oko 3,5 procenata u 2018, procenjuje Narodna banka Srbije u februarskom Izveštaju o inflaciji.

Rast bruto domaćeg proizvoda će i u narednom periodu biti vođen investicijama i izvozom usled nastavka intenzivne realizacije infrastrukturnih projekata i povoljnijeg investicinog ambijenta, navodi se u dokumentu.

Doprinos rastu očekuje se i od finalne potrošnje, na koju će, kako napominju iz NBS, uticati očekivani rast zaposlenosti i zarada u privatnom sektroru, i u odredjenoj meri povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Međugodišnja inflacija bi od početka 2017. godine trebalo da se nadje u granicama cilja od 3,0 odsto uz odstupanja u oba pravca za 1,5 procenata, a zatim da trebalo da nastavi stabilno kretanje u okviru tih granica do kraja 2018.

NBS naglašava da će nastaviti pažljivo da prati i ocenjuje tendencije na domaćem tržištu i u međunarodnom okruženju, kako na međunarodnom finansijskom, tako i na tržištu primarnih proizvoda, a koristiće i sve raspoložive instrumente kako bi inflacija ostala niska i stabilna u srednjem roku što će uz očuvanje finansijske stabilnosti doprineti privrednom rastu na održivim osnovama.