U Kliničkom centru Kragujevac na lečenju se nalazi 61 pacijent, od čega je tokom vikenda hospitalizovano 11. Na respiratorima je trenutno 6 pacijenata, smrtnih ishoda nije bilo, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije u Kragujevcu.

Klinički centar ima spremnu i kovid jedinicu na Klinici za neurologiju, sa 68 mesta, od čega 18 za intenzivnu negu sa kiseonikom. Popunjavanje još nije počelo, a za pacijente sa lakšom kliničkom slikom spremna je i privremena kovid bolnica u hali Šumadija sajma.

Prošle nedelje, prema rečima direktora Vasilija Antića, u kovid ambulanti Doma zdravlja broj pregleda je sa 140 povećan na 200 dnevno.

- Radimo maksimalnim kapacitetom, po četiri lekara u smeni, a najveću grupu obolelih čini srednja generacija od 40 do 55 godina starosti, rekao je Antić.

U Kragujevcu je, prema rečima epidemiologa Predraga Delića iz Instituta za javno zdravlje, registrovano ukupno 2.332 pozitivna slučaja, od čega 410 u izolaciji.

Prema njegovim rečima, od 13. oktobra zabeležen je veliki broj pozitivnih, čak 20 posto, u odnosu na broj testiranih.

Delić je još jednom uputio apel građanima da se ponašaju odgovorno, da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi a to su distanca, maska, održavanje lične i higijene prostora. Jedna od najvažnijih mera je i mera kućne izolacije. To je, kako je rečeno, ključ borbe jer se na taj način zaustavlja širenje virusa i to će tek da se vidi u Kragujevcu. Imperativ su kolektivni centri gde se situacija drži pod kontrolom, škole, ali i velike proizvodne kompanije.

- Ne mogu da budem zadovoljan epidemiološkom situacijom  jer trenutno u proseku beležimo četrdesetak novoinficiranih na dnevnom nivou, kazao je komandant Štaba, gradonačelnik Nikola Dašić.

- Pred nama je zima i mi još uvek ne znamo šta nas čeka. U vremenu pred nama očekujemo rezultate pojačanih inspekcijskih kontrola kako ugostiteljskih, tako i drugih objekata. Čitav Štab za vanredne situacije i svi ljudi uključeni u sistem delovanja portiv pandemije korona virusa daju maksimalan doprinos da kompletan sistem, počev od Doma zdravlja, preko Instituta za javno zdravlje, do Kliničkog centra i Policijske uprave funkcioniše na najbolji način, istakao je Dašić.