Da li će i kada u Kragujevcu biti zabranjena javna okupljanja još uvek se ne zna, pošto neke od preporuka kragujevačkog Kriznog štaba, ne mogu da se sprovodu bez proglašenja vanredne situacije u Kragujevcu.

Ukoliko Kragujevac proglasi vanrednu situaciju, biće uvedene mere koje se odnose na na ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali i na masovna okupljanja, kao što su proslave i koncerti, jer se tu zaraza najviše širi.

Grad Kragujevac se obratio Vladi Srbije sa zahtevom da se odobre preporuke Kriznog štaba.

- Situacija u Kragujevcu nije kako valja, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić TV Nova S, i podsetio da je u prvom „piku” u periodu od dva i po meseca registrovano 68 zaraženih. U drugom „piku” u Kragujevcu je za svega 15 dana potvrđeno preko 80 slučajeva zaraze korona virusom.

On je dodao da je zabrinut pošto su nakon ukidanja vanrednog stanja počela masovna okupljanja građana na proslavama, maturama, svadbama.

- Ljudi su čekali da prođe kriza i da počnu normalno da žive. Međutim, mi smatramo da moramo nešto da preduzmemo. Nije nam namera da širimo paniku. Naš je cilj da građane upozorimo i da počnu da vode računa o onome što nam se dešava u Kragujevcu, rekao je Nikolić.

Najveći broj zaraženih je među mladim ljudima između 25 i 35 godina i taj raspon godina upravo pokazuje gde su se zarazili.

Prema poslednjim rezultatima, koji su u četvrtak do ponoći, stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac, 13 je bilo pozitivno na korona virus. U pitanju su rezultati 6 osoba iz Kragujevca, 1 iz Aranđelovca, 2 iz Topole, 1 iz Knića, 1 iz Beograda, 1 iz Čačka i 1 iz Sjenice.

U kućnoj izolaciji u ovom momentu nalaze se 196 osoba iz Kragujevca, 12 iz Aranđelovca , 1 iz Lapova, 7 iz Knića. 10 iz Batočine, 5 iz Topole i 20 iz Rače.