Dr Veroljub Dugalić, profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, ovogodišnji je dobitnik Svetosavske nagrade za životno delo koju dodeljuje Univerzitet u Kragujevcu. Dugaliću će nagrada biti uručena 27. januara.

Dugalić je redovni profesor Univerziteta u Kragujevcu. Rođen je 26.10.1955. godine u Brezovi kod Studenice. Završio je osnovnu školu u Ušću, zatim Gimnaziju u Kraljevu, a 1979. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Za vreme studija tri puta je nagrađivan kao najbolji student kragujevačkog Univerziteta. Postdiplomske studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U zvanje vanrednog profesora izabran je 1999. godine, a redovni profesor postao je 2005. godine na predmetima Međunarodne finansije i Osnove berzanskog poslovanja.

Pored univerzitetske karijere bio je angažovan i u Saveznoj vladi SRJ najpre kao pomoćnik ministra finansija (2001. godine), a potom i kao savezni ministar finansija (2002-2003. godine). U periodu od 2003. do 2019. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije.

Tokom svoje karijere dobio je brojna domaća i međunarodna priznanja.

Zanimljivo je da za svoje predmete svim studentima obezbeđuje besplatne udžbenike. Svake godine tri najbolja studenta na smeru Finansije, berze i bankarstvo lično nagrađuje novčano, a za odličnu ocenu na njegovom ispitu svaki student od njega na poklon dobija knjigu.

Dugalić je inače i osnivač i kapitem kluba malog fudbala Ekonomac – jednog od najuspešnijih sportskih kolektiva u Srbiji.