Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas da će Srbija do kraja godine završiti državni data centar u Kragujevcu, koji će biti najveći te vrste u regionu.

Jovanović je, učestvujući na onlajn panelu o sajber bezbednosti, u okviru drugog dana Digitalnog samita Zapadnog Balkana, čiji je domaćin ove godine Tirana, istakao da će u ovom centru, pored podataka Vlade i drugih državnih organa, biti smešteni i svi podaci gradskih uprava, preduzeća i ustanova, kao i o građanima.

Prilikom postavljanja kamena temeljca najavljeno je da će Data centar u Kragujevcu biti završen u julu 2020. Međutim, u junu ove godine predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je gradilište, i najavila da će objekat biti završen najkasnije početkom oktobra. Zašto je rok za završetak radova prolongiran nije objašnjeno. (Vidi LINK)

Državni data centar u Kragujevcu biće 5 puta veći od data centra u Beogradu, a imaće 2 objekta površine oko 14 hiljada kvadratnih metara.