Pola veka stari kotlovi kragujevačke toplane trebalo bi da budu zamenjeni do kraja januara naredne godine, najavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Među 4 izvođača radova kojima je ovaj posao poveren Energotehnika Južna Bačka posebno je zanimljiva, ako je suditi po istraživanjima BIRN-a.

Kompanija Južna Bačka inkasirala je samo 2019. godine u poslovima sa državom 6,8 milijardi dinara, odnosno preko 58 miliona evra, od čega šest milijardi ide na tendere EPS-a, pokazuju podaci Uprave za javne nabavke, koje je objavio BIRN. (Vidi LINK)

Ispumpavanje poplavljenog kopa Tamnava, koji je država poverila konzorcijumu predvođenim Južnom Bačkom, kao i prodaja polovnih pumpi Elektroprivredi Srbije, neki su od poslova ove kompanije kojima se u svojim tekstovima bavio BIRN.

Kompanija Energotehnika Južna Bačka, dobila je lane posao od Novosadske toplane vredan skoro 130 miliona dinara, ili oko 1,1 milion evra. (Vidi LINK)

Zajedno sa još nekoliko firmi gradi i toplanu na biomasu u Opštini Priboj. (Vidi LINK)

Vlasnik Južne Bačke, tačnije kompanije Maneks u čijem je 100% vlasništvu ova firma, je Dragoljub Zbiljić. Zbiljić je, prema pisanju BIRN-a, bio jedini garant kredita od pola miliona evra, koji je 2012. godine tada opozicioni SNS podigao za potrebe izborne kampanje.

Ukupna vrednost projekta unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu je 18 miliona evra, a finasiraće se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. U zameni kotlova u kragujevačkoj „Energetici“ pored Energotehnike Južna Bačka učestvovaće i firme Reming, Jadran i AG institut.

- Očekujemo da radovi krenu u narednih 10 do 15 dana, tako da već sada možemo da prognoziramo da će oko Nove godine izvođač početi da pušta u pogon jedan po jedan kotao. Izvođač se ugovorom obavezao da završi radove u roku od 120 dana, što znači da će ceo set novih kotlova na gas biti ugrađen tokom januara. Time konačno, posle 50 godina, izbacujemo iz upotrebe kotlove na ugalj. To je važno za sve Kragujevčane, a naročito za sugrađane koji žive u delovima grada koji su najviše pogođeni izduvnim gasovima iz „Energetike“ koja je jedan od najvećih zagađivača, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Energana „Energetike“ jedan je od dominantnih izvora aerozagađenja u Kragujevcu još od 1975. godine, od kada se prate ovi parametri, o čemu je portal Presek pisao u nekoliko navrata.

Modenizacija kotlova je, prema Dašićevim rečima, samo prva faza projekta koji podrazumeva i rešavanje problema pepelišta, koje naročito utiče na kvalitet života  stanovnika u naseljima Pivara i Lekina bara. Radovi na uklanjanju 40 000 tona decenijama nagomilavanog pepela, obuhvaćeni su budžetom za narednu godinu. Saniranje pepelišta, prema Dašićevim rečima, počeće u januaru, onog trenutka kada se učita budžet za 2022. godinu.