Na javnim površinama u naseljima Erdoglija, Stanovo i Metino brdo u toku je košenje ambrozije.

- Uklanjanje ove štetne korovske biljke započeto je krajem maja i obavljaće se u kontinuitetu do kraja septembra, saopšteno je u JKP Šumadija Kragujevac.

Polenov prah koji proizvodi ambrozija može izazvati alergijske reakcije i zdravstvene probleme kod ljudi, stoga se posebna pažnja mora posvetit njenom mehaničkom uništenju.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 % ljudi. Od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60 % slučajeva. Kod najosetljivijih osoba 8-20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije produkuje 1-8 milijardi polenovih zrna.

U polenu ambrozije je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogena od kojih su 6 posebno opasni. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u asmatične napade. Zanimljivo je da Ambrozija ne izaziva samo reakcije kod ljudi već i kod životinja.

Takođe, po redovnom programu održavanja zelenih površina izvode se i radovi na košenju i orezivanju šiblja i rastinja u Lepeničkom bulevaru, u naseljima Aerodrom i Centralna radionica, kao i na prostoru oko jezera Bubanj.