Na Bogojavljenje, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, a u organizaciji Eparhije šumadijske i grada Kragujevca, održaće se tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst na jezeru u Šumaricama, sa početkom u 12 sati.

Tim povodom u skupštinskoj sali izvučena su imena 33 plivača, koji će se u utorak, 19. januara na verski praznik, nadmetati za vitešku titulu nosioca Bogojavljenskog krsta Šumadije.

Interesovanje za učešće na versko – sportskoj manifestaciji Plivanje za Krst časni ove godine je nešto veće, u odnosu na prethodne. Prijavljen je 101 kandidat među kojima ima devojaka, ali i maloletnih lica, a najmlađa kandidatkinja koja se prijavila je 2009. godište.

- Izvučena su imena 33 kandidata među kojima su dve devojke i maloletna lica, koji će moći da se nadmeću uz overenu pismenu saglasnost roditelja kao i tri rezervna plivača, rekao je Bojan Pavlović, direktor Gradske turističke organizacije, ističući da pripreme za održavanje manifestacije teku po planu.

- Plivači određeni žrebom obavezni su da obave lekarski pregled u sportskoj medicini i donesu blagoslov parohijskog sveštenika, a uoči plivanja za Bogojavljenski krst, prisustvovaće liturgiji u hramu Svete Petke koju će služiti sveštenstvo Eparhije šumadijske, kaže protojerej Dragan Bašanac.

Pobednik takmičenja će poneti vitešku titulu nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije, a za ostale plivače pripremljeni su prigodni pokloni.