Danas su izvučena imena 33 plivača koji će na Bogojavljenje, 19. januara, plivati na jezeru u Šumaricama za tradicionalnu vitešku titulu. Inače, ove godine prijavilo se nešto manje od 90 plivača.

- Sve nadležne službe uradiće svoj deo posla i na Bogojavljenje, 19. januara održaće se tradicionalna manifestacija na najvišem mogućem nivou, rekao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Organizatori manifestacije Plivanja za krst čast, Eparhija šumadijska i grad Kragujevac daju mogućnost i priliku svim pravoslavnim hrišćanima da nastupaju na viteškom takmičenju koje je izraz čvrste vere u Boga.

- Plivanje za krst časni je, na neki način, praznično proslavljanje Bogojavljenja, teofanija na jedinstven način u vidu Svete Trojice na reci Jordanu. Manifestacija ne predstavlja proveru sposobnosti već duhovni izazov, plemeniti viteški akt i čvrsto stanovište da smo hrišćani a na tom stanovištu se zasniva ljubav prema Bogu i prema bližnjem, kaže protojerej Dragan Brašanac

Manifestacija, ove godine 18. po redu, počeće svetom liturgijom u crkvi Svete Petke, a u 12 sati na Šumaričkom jezeru počeće duhovno nadmetanje bogojavljenskog plivanja.