Na koji način će biti organizovana nastava za predškolce u Predškolskim ustanovama „Nada Naumović„ i „Đurđevdan” u Kragujevcu znaće se do 25. avgusta, potvrdile su portalu Pressek direktorke ovih predškolskih ustanova.

Prethodnih dana portalu Pressek obratilo se nekoliko roditelja, čija bi deca trebalo da krenu u predškolsko 1. septembra, zabrinuto zbog činjenice da do sada nije bilo nikakvih zvaničnih  informacija ni iz vrtića ni iz Ministarstva prosvete.

- Dopis Ministarstva prosvete i nauke kojim se nalaže ustanovama da naprave modele funkcionisanja ustanove u punom kapacitetu, u ograničenom kapacitetu i u situaciji eventualnog prekida rada ustanove stigao je jutros. Očekujemo da u ponedeljak stigne još jedan dopis u kome će biti i neke dodatne informacije.

Ono što u ovom momentu mogu da kažem je da ćemo mi organizovati boravak dece u skladu sa svim preporukama nadležnih institucija i uputstvima vezanim za prevenciju širenja epidemije kovida-19, kaže Sanja Jakovljević, direktorka Predškolske ustanove „Đurđevdan”.

Predškolske ustanove pored neposrednog rada sa decom, narednih dana treba da osmisle i organizuju i online podršku učenju u uslovima kada deca nisu u samoj ustanovi, te dodatnu podršku porodicama iz osetljivih grupa.

Neposredan vaspitno obrazovni rad, prema uputstvu koje je stiglo iz Ministarstva, može biti organizovan različitom dinamikom: svakodnevno, poludnevno, 2-3 puta nedeljno. Za koji način će se ustanove opredeliti zavisi od njihovih prostornih i kadrovskih kapaciteta.

U obe ustanove kažu da grupe koje će pohađati pripremni predškolski program, svakako neće brojati više od 15 dečaka i devojčica.

- Mi smo već danas krenuli da pripremamo plan rada. Nakon 25. avgusta roditelje čija deca će pohađati pripremni predškolski program pozivaće vaspitači i dati im precizne informacije o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada, kaže Milka Simić, direktorka Predškolske ustanove „Nada Naumović”.

Inače, uputstvo o organizaciji rada prosleđeno predškolskim ustanovama ne važi samo kada su u pitanju predškolci, već podrazumeva i organizaciju rada sa decom svih ostalih starosnih kategorija.