Vlada Republike Srbije i Krizni štab grada Kragujevca usvojili su čitav niz mera za suzbijanje epidemije Covid 19. Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, zabrana organizovanja proslava, ograničenje rada ugostiteljskih objekata, zabrana rada bazena i spa i velnes centara neke su od njih.

Gradonačelnik Kragujevca i šef Kriznog štaba je prilikom proglašenja vanredne situacije, 27. juna, najavio da će sve gradske inspekcije proveravati ko ne poštuje mere. (Vidi LINK)

Praksa u poslednjih mesec ipak pokazuje nešto drugo.

Kako bi održali biznis tokom vanredne situacije zbog epidemije korona virusa pojedini ugostiteljski objekti u Kragujevcu okrenuli su se „dnevnim žurkama”. Oni uglavnom pozivaju Kragujevčane na druženje u „skladu sa preporukama protiv epidemije Covid-19”.  

Nekoliko čitalaca portala Pressek međutim dostavilo je redakciji snimke na kojima se jasno vidi da da pojedini ugostitelji za preporuke ne haju mnogo. U pojedinim ugostiteljskim objektima u Kragujevcu organizovane su proteklih nedelja proslave – bez maski i bilo kakve distance.

Zbog pogošanja epidemiološke situacije ne rade ni kragujevački bazeni, a kupališna sezona nije otvorena ni na jezeru u Šumaricama. Proteklog vikenda, međutim, na jezeru je ipak bilo kupača.

Da podsetimo, na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru - zabranjuju se javna okupljanja - kada se istovremeno okuplja više od 10 lica. Rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice.

Mere koje je važe na teritoriji grada Kragujevca zabranjuju i organizovanje svečanosti, rad otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Takođe propisuju obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. (Vidi LINK)

Novinari portala Pressek, pokušali su da saznaju ko kontroliše sprovođenje mera koje je donela republička vlast, ali i mere koje je doneo Krizni štab grada Kragujevca.

U gradskoj upravi Kragujevca rečeno nam je da je za sprovođenje mera zadužena sanitarna inspekcija, a da „neke mere”, dakle ne sve, u gradu kontroliše i Komunalna policija.

Novinari portala Pressek imaju nekoliko brojeva telefona Odseka za sanitarni nadzor u Kragujevcu (Šumadijski i Pomoravski upravni okrug), ali se na te telefone danima niko ne javlja. Takođe, pokušavali smo da dobijemo i putem mobilnog telefona nekoga u sanitarnoj inspekciji, ali se ni na taj telefon ne javljaju. Na kraju smo, dobili obaveštenje da sanitarne inspektori ne mogu da daju informacije medijima, bez dozvole nadležnog Ministarstva.

U gradskoj upravi kažu da gradska Komunalna policija ne može da radi bez sanitarne inspekcije, a da jedino kontrolišu radno vreme ugotiteljskih objekta. Doduše, Komunalna policija u Kragujevca uvela je pojačani nadzor uveče od 21 sat, ali mogu da kotrolišu samo radno vreme kafića.

Na teritoriji Šumadije i Pomoravlja rade samo 2 sanitarne inspektorke, pa je i to jedan od problema.

Na naše pitanje ko recimo kontroliše zabranu kupanja na Šumaričkom jezeru, dobili smo ponovo odgovor sanitarna inspekcija u saradnji sa komunalnom policijom.

Ko je dužan koga da pozove i da reaguje nije jasno. Da li to treba da učini komunalna policija ili pak neko iz sanitarne inspekcije – niko ne zna. Na ova pitanja portal Pressek je potražio je odgovore od Ministarstva zdravlja, na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. (Kada nam stigne odgovor – objavićemo ga)

Sa druge strane, kako saznajemo, neki kafiću su već kažnjeni, uglavnom zbog kršenja radnog vremena, a većini je izdato upozorenje da se pridržavaju svih mera.

Pre dve nedelje organizovana je i svadba u jednom ugostiteljskom objektu, koja je, kako smo nezvanično saznali, prekinuta.

Od Biljane Ilić Stošić, načelnice Šumadijskog upravnog okruga, saznali smo da je već nekoliko sastanaka održano na ovu temu. Cilj sastanaka je bio da se organizuje združena akcija rada svih kragujevačkih inspekcija, kako bi se upravo ovakve stvari sprečile.

Sanitarnoj inspekciji zbog preopterećenosti trenutno pomaže i nekoliko službenika stručne službe Okruga.