Tradicionalna versko-sportska manifestacija „Plivanje za Krst časni” biće i ove godine biće održana 19. januara, na Bogojavljanje na jezeru u Šumaricama.

Krajem prošle nedelje izvučena su imena 33 plivača, među kojima je i jedna devojka. Za plivanje se prijavilo 89 kandidata ali je njih sedamdesetsedmoro došlo na izvlačenje. Među plivačima ima i maloletnika, koji će plivati uz saglasnost roditelja. Takođe, izvučena su imena osam „rezervih” plivača.

U toku su lekarski pregledi na Odeljenju za sportsku medicinu. Obaveza plivača je da donesu Blagoslov parohijskog sveštenika. Ukoliko neko od plivača čija su imena izvučena bude imao zdravstvenih problema ili odustane, plivaće njihove „rezerve”.

Na Bogojavljanje, u sredu 19. januara, svi učesnici prisustvovaće Svetoj liturgiji u hramu Svete Petke u Vinogradima, posle čega će otići na jezero Šumarice kako bi se pripremili za plivanje. Uoči samog takmičenja, u 12 sati, sveštenici će blagosiljati sve učesnike. Litija dolazi do mesta za postavljanje Krsta i start plivanja. Na znak „U ime Boga, sad“ počinje plivanje za Časni krst tokom kojeg tridesettroje učesnika treba da prepliva 33 metra što simbolizuje 33 godine koliko je imao Isus Hrist kada je stradao.

Svi učesnici biće darovani prigodnim poklonima dok će pobednika tradicionalno nagraditi zlatara „Đani“, Grad Kragujevac i Kolo srpskih sestara. Uz himnu manifestacije „Vostani Serbie” biće organizovano proglašenje pobednika i dodela viteške titule „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadija 2022”.

Inače, na jezeru u Šumaricama razbijen je led, sve je raščišćeno i spremno za plivanje.