Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, u Kreativnom parku u Kragujevcu prestavilo je program „Aktivne zajednice – solidarni odgovor na Kovid 19”, koji sprovodi uz podršku Trag fondacije. Projekat je namenjen osobama sa autizmom i njihovim porodicama a fokusiran je na psihološku podršku životu u izolaciji prouzrokovanu globalnom pandemijom izazvanom virusom Kovid 19.

- Projekat je počeo da se realizuje u maju mesecu i to našim roditeljima i našoj deci puno znači, pogotovu u ovom periodu kada škole više ne rade, kada su deca uglavnom prepuštena samo brizi svojih roditelja. Angažovali smo terapeute koji su u direktnom radu sa njima, a ujedno i psihološka podrška porodici u očuvanju mentalnog zdravlja. Angažovani terapeuti su psiholog i tri defektologa, kaže Danijela Nešović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Udruženje realizuje i projekat „Asistent u porodici“ uz podršku grada Kragujevca. Ovaj projekat je unapređena verzija projekta „Asistent u porodici“, odnosno njegova dopuna, kaže Danijela Nešović. Terapeuti koriste lepo vreme za aktivnosti sa decom koje se sprovode na otvorenom, uz sve predviđene mere zaštite. Neke od tih aktivnosti, demonstrirane su u Kreativnom parku.

- Radili smo sa decom, pomagali smo im da reše svoje domaće zadatke dok je trajala školska godina. Imamo i mlađe članove, njih smo učili kako da stave maske, da peru ruke i to sve kroz igru. Sada smo već malo aktivniji, koristimo lepo vreme za druženje i šetnje, organizujemo im radionice, kreativne i rekreativne aktivnosti i deca su jako zadovoljna. Mislim da to najviše primećuju roditelji, kada se deca vrate kući, kaže Neda Pantović, psiholog.

Majka autističnog dečaka, Ana Danas kaže da je zadovoljna efektima ovog projekta zato što je njenom detetu pružio priliku da više vremena provodi u prirodi, u društvu vršnjaka, upravo onda kada nije imao aktivnosti u školi zbog pandemije. Podrška psihologa je, kako kaže, njima kao roditeljima bila  veoma značajna kako bi prevazišli strahove vezane za funkcionisanje života u vreme pandemije.