Nakon poziva upućenog inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine da se sa obale reke Lepenice, na području grada Kragujevca, nezakonito odlaže velika količina otpadnog mulja u reku, ministarstvo je odmah reagovalo i poslalo republičkog inspektora na teren.

Nadležne službe grada Kragujevca, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, su u pratnji službenika MUP-a izašle na teren, gde su nakon izvršenog uviđaja i sačinjenog zapisnika podnele prijave protiv odgovornih lica, saopštilo je Ministarstva zaštite životne sredine.

Reagovala je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i poručila da u ovakvim slučajevima nema povlašćenih, niti zaštićenih.

- Prošlo je vreme kada su ovakvi postupci bili tolerisani ili su prolazili nekažnjeno. Današnji primer bahatosti i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje najstrožu kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku,  istakla je Vujović.

Ministarka je navela da očekuje da odgovorna lica budu najstrožije kažnjena i dodala da je za adekvatno reagovanje u ovakvim situacijama izuzetno važna koordinacija svih nadležnih institucija, što se, kako je navela, u slučaju Lepenice pokazalo kao ključno.

Da podsetimo, pre nekoliko dana na društvenim mrežama, pojavio se snimak na kome se vidi kamion koji u Lepenicu, u blizini sela Cvetojevac, izručuje otpad i mulj.