Kompanija Huawei Technologies donirala je tablete u vrednosti od milion dinara mališanima iz Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac i OŠ „Sveti Sava”, „Dragiša Mihailović” i „Prota Stevan Popović” u Kragujevcu.

Donacija je deo projekta „1.000 snova”, u okviru kog Huawei u ukupno 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući i Srbiju, donira obrazovne sadržaje školama, univerzitetskim bibliotekama, udruženjima mladih i dečijim bolnicama. Projekat ima za cilj da obezbedi dugoročnu i održivu platformu za mlade u regionu i podstakne ih da rade na ICT sektoru, pomažući svojim zemljama da grade inteligentno društvo u regionu.

Direktor kompanije Huawei u Srbiji, Chen Chen, uručio je donaciju u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića i istakao da su deca i mladi nada budućeg digitalnog sveta.

- S obzirom na izazove s kojima se Srbija ove godine suočila, verujemo da će ova donacija omogućiti učenicima osnovnih škola lakše praćenje nastave na daljinu i razvijanje kreativnosti kroz najnovije tehnologije. Osim toga, želeli smo i da mališanima koji borave na Klinici za pedijatriju KC Kragujevac na ovaj način bar malo olakšamo boravak u bolnici, i da i u takvim uslovima omogućimo da prate svoje omiljene sadržaje na tabletu. Nadamo se da ćemo kroz kontinuirano ulaganje uspeti da poboljšamo digitalne veštine mladih u zemljama CIE i podstaknemo ih da pronađu strast prema nauci i spremnost da je istražuju. Usmereni smo na negovanje lokalnih ICT talenata, a sve u cilju da ojačamo razumevanje i interesovanje za ovu industriju i da na taj način mlade ohrabrimo da postanu deo digitalnog sveta, istakao je Chen Chen i najavio da je u planu i donacija laboratorijske opreme Tehničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Da podsetimo, Huawei je u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu otvorio ICT Akademiju prošle godine. Program obuke za trenere doniran je akademijama u sledećem području: WLAN, R&S(rutiranje i prebacivanje), AI (veštačka inteligencija), a više od 20 ljudi edukovano je za trenera Huawei ICT akademije. Tehnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu prva je Akademija u potpunosti sertifikovana i spremna za predavanje programa Veštakčke Inteligencije. Takođe su edukovani za WLAN i R&S(Routing & Switching) program.