Radomir Nikolić gradonačelnik Kragujevca je u subotu, 27. juna, na predlog Kriznog štaba, proglasio vanrednu situaciju zbog pogoršanja epidemiološke situacije Covid-19. Tom prilikom najavio je da će konkretne mere biti objavljene tokom dana. To se, međutm, nije dogodilo ni dva dana nakon proglašenja vanredne situacije.

Kako saznaje portal Pressek u informativnoj službi grada Kragujevca, predlog mera poslat je republičkom kriznom štabu na odobrenje. Međutim, povratna informacija još uvek nije stigla i očekuje se tokom dana (ponedeljak, 29. jun prim.aut)

Mere koje su predložene, kažu u informativnoj službi, odnose se na obavezu nošenja maski u javnom prevozu i zatvorenom prostoru, zabranu javnih okupljanja, zatim pojačanu higijenu stambenih zgrada i slično.

Inače, u ponedeljak ujutru ponovo su primetni redovi ispred banaka, u koje više nije moguće ući bez maske. Vozači gradskih autobusa su još prošle nedelje počeli da upozoravaju putnike da pre ulaska stave masku na lice.

Inače, sednica republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 završena je oko 13 sati u ponedeljak. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je taj štab danas doneo odluku da na području grada Beograda od sutra, od šest sati ujutru, bude obavezno nošenje maski.

Kisić Tepavčević je u izjavi za agenciju Tanjug, nakon sastanka Kriznog štaba, istakla da će nošenje maski biti obavezno ne samo u prevozu, već i u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

Doduše, po njenim rečima, za sada, nisu planirane bilo kakve sankcije za nenošenje maski, ali da se i kaznene mere mogu očekivati ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane

Prema njenim rečima, lokalne samouprave u pogođenim mestima donele su odgovarajuće odluke, prati se situacija u svim delovima zemlje i Krizni štab dobija izveštaje iz časa u čas. Koje su odluke u pitanju, nije precizirala.