Kragujevačka toplana nalazi se i dalje na drugom mestu liste najvećih dužnika EPS-a. Dug za električnu energiju kragujevačke Energetike, u januaru iznosio je 2,11 milijardi dinara.

Za godinu dana dug Energetike, prema izveštaju Elektroprivrede Srbije, porastao je za 20,4 miliona dinara. Od januara 2022. do novembra 2023. godine EPS je kragujevačkoj toplani fakturisao 270.218.106 dinara. Energetika je pak izmirila dug u iznosu od 249.794.741 dinara.

Na listi najvećih dužnika pored Energetike nalazi se i Gradska uprava grada Kragujevca, koja zauzima 11. mesto, sa dugom od 579,7 miliona dinara. Za razliku od energetike Gradska uprava je svoj dug smanjila, pošto je u januaru 2022. iznosio 624,7 miliona dinara.

Inače, na spisku najvećih dužnika za struju koji je objavila Elektroprivreda Srbije, na prvom mestu nalazi se i dalje Železara Smederevo. Preduzeće koje je inače u stečaju i ne funkcioniše, te i nije trošilo struju u prethodnoj godini, duguje EPS-u više od 4,65 milijardi dinara.

Na treće mesto u prethodnoj godini izbilo je preduzeće Infrastruktura železnica Srbije AD Beograd. Za godinu dana dug ove firme za struju skočio je za gotovo dve milijarde dinara – u januaru 2022. godine iznosio je 257,74 miliona dinara, a godinu dana kasnije 2,1 milijardu.

Na četvrtom mestu je Politika AD Beograd, a na listi 20 najvećih dužnika nalaze se i JKP Toplana Bor, Srpska fabrika stakla Paraćin, JKP Infostan tehnologije Beograd, JP PEU Resavica, JKP GSP Beograd, JKP Gradska toplana Kruševac, JKP Vodovod Smederevska Palanka, Vaterpolo klub Partizan, pančevačka Azotara...