Mreža za nasleđe jugoistočne Evrope (South East European Heritage Network – SEE heritage) izrazila je veliku zabrinutost i negodovanje povodom nesmotrene rekonstrukcije Gradske tržnice u Kragujevcu, tokom koje je ovom objektu sasvim urušen spoljašnji zid.

- Gradska tržnica predstavlja neosporno kulturno-istorijsko-arhitektonsku vrednost ovog grada, a činjenica da je njena namena, jedne od prvih izgrađenih zatvorenih pijaca u Evropi još od 1929, ostala nepromenjena sve do sada, samo uvećava značaj ovog objekta i potrebu da se on očuva u originalnom stanju i za naredne generacije kojima smo obavezni da prenesemo što je moguće više vrednosti, navodi se u pismu Mreže za nasleđe jugoistočne Evrope, koju potpisuje Milica Tanasijević, a koje je upućeno Šumadijskoj regiji.

Kulturno nasleđe predstavlja neraskidivu sponu između prošlih i budućih vremena, ono daje jedinstvenost lokalnim zajednicama, a urušavanjem ovakvih celina dovodi se u pitanje identitet koji je građen vekovima.

- Ne sme se zaboraviti da baš ovakve kulturno-istorijske celine, kao vrednost baštine i tradicije daju samom gradu jedinstven potencijal za razvoj dalje privrede, promovisanje tradicionalnih proizvoda i zanata, čime uvećavaju lepotu grada i bude interesovanje za dalja istraživanja i podsticaj savremenih privrednih grana koje ne narušavaju tradiciju, ističu u ovoj organizaciji.

Veoma je bitno da se važnost ovakvih spomenika javno ističe i podvlači, da se njihova vrednost očuva, a nikako ne umanjuje nestručnim građevinskim postupcima čime se originalnost objekta nepovratno gubi. Naša je obaveza da budemo čuvari svoje tradicije i kulture, da je negujemo, promovišemo i prenesemo na naredne generacije, da sačuvamo sopstveni identitet koji nikako ne može da bude uporediv sa nečim što predstavljaju savreme konstrukcije preslikavane po celom svetu.

Baština pripada svima, njenim brisanjem briše se isprepletana prošlost naših identiteta, pravo na unikatnost i jedinstvene vrednosti.

Iz Mreže za nasleđe jugoistočne Evrope, nadaju se da će sveopšta tendencija urušavanja nasleđa prestati.

Da podsetimo, zid zgrade Pijace u centru Kragujevcu urušio se 6. jula. (Vidi LINK)

Do urušavanja zida zgrade kragujevačke tržnice, kako su rekli u gradskoj upravi, došlo je kada su izvođači radova Eurodomus i Maksim gradnja, pristupili sanaciji zida pijace.