U Univerzitetskom kliničkom centru od ukupno 1.118 postelja, trećina je opredeljena za kovid sistem. Procenat popunjenosti ovih kapaciteta je 65%. Međutim, popunjenost intenzivnih nega je preko 90%, rečeno je na redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga.

Prema rečima Slobodana Milisavljevića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra, u kovid sistemu je zbrinuto 229 pacijenata.

- Veliki broj pacijenata je u intenzivnim negama, tako da trenutno imamo 19 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, 5 pacijenata na neinvazivnoj i čak 30% pacijenata na high flow ventilaciji. Što se tiče dnevnih prijema, u poslednjih petnaestak dana, imamo 20-30 prijema dnevno od kojih je 60-70% nevakcinisano, dok je broj otpusta znatno manji. Infektivna klinika je prvi trijažni centar UKC koji trpi najveći pritisak. Dnevno se obavi po 100-120 pregleda u ovoj ambulanti, rekao je Slodoban Milisavljević.

Kada je reč o vakcinaciji, uzimajući u obzir celokupnu populaciju, ukupno je na teritoriji Šumadijskog okruga vakcinisano 42% prvom dozom, 40% drugom dozom, 13,5% trećom dozom. Kada su u pitanju punoletni građani, prvom dozom je vakcinisano 47%, drugom dozom 45,3%, trećom dozom 15,3%.