JKP Šumadija usvojila je novi Pijačni red zahvaljujući kome, između ostalog, kragujevačke pijace imaće od 19. avgusta novo radno vreme. Zelene pijace u gradu otvaraće se sat kasnije, pijaca Aerodrom zatvaraće se uveče pola sata ranije, dok će nedeljom na svim pijacama biti produženo radno vreme. Izmenjeno je i radno vreme lokala na i oko pijaca,a  vašari će ubuduće moći da traju i dva dana.

U ovom preduzeću kažu da je novo radno vreme usklađeno sa potrebama kupaca i prodavaca.

- Starim Pijačnim redom, propisano je radno vreme u letnjem periodu svih zelenih pijaca od 5 sati, s tim da jedan sat pre, dakle u 4 sata zakupci dolaze da postave robu. Kako je praksa pokazala da jednostavno nema ni zakupaca ni kupaca koji su na pijaci u 4 ili 5 sati ujutru, propisano je da zelene pijace rade od 6 sati. Zimsko vreme je iz istog razloga pomereno na 7 sati, navode u JKP Šumadija za portal Pressek.

Takođe, zbog veće posete pijacama nedeljom, zatvaranje je pomereno sa 13.30 na 14 sati.

- Radno vreme pijace Aerodrom, skraćeno je sa 21 sat na 20, jer realno ne postoji potreba za radom do 21 sat, a svakako postoji potreba da se pijaca očisti i spremi za novi radni dan, pa je prosto morala da se izvrši ova korekcija, navode u JKP Šumadija, dodajući da je i na Šarenoj pijaci došlo do korekcije radnog vremena te će ona sada raditi od 8 do 16 sati.

Novim Pijačnim redom pravi se razlika između poslovnog prostora – lokala koji su odvojeni od pijačnih tezgi – otvorene pijace i zatvorenih pijaca kao što je pijaca Aerodrom ili Šarena pijaca.

- Lokali na zatvorenim pijacama moraju da se pridržavaju radnog vremena pijace. Kod pijaca kod kojih lokali imaju mogućnost da obavljaju delatnost nezavisno od rada pijace, želeli smo to da omogućimo u skladu sa potrebama kako zakupaca tako i u interesu samih pijaca. (npr. lokali na pijaci Bubanj, lokali koji će biti otvoreni na rekonstruisanoj zelenoj pijaci Centar), kažu u JKP Šumadija.

Starim Pijačnim redom bilo je propisano samo da se Vašari organizuju: 3 juna, 27. septembra i 4. decembra. Novim Pijačnim redom, uređena je mogućnost da vašari traju i po dva dana.