Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je za N1 da Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca deca nisu oduzeta zbog siromaštva, kako to prenose mediji, jer u Srbiji, kaže, nikome dete nije oduzeto zbog siromaštva.

- Već zbog toga što je, eventualno, a to ćemo da utvrdimo, došlo do neadekvatnog odnosa prema deci, zanemarivanja u bilo kom smislu, pa i u pogledu vaspitanja i higijene, kaže Pašalić.

Dodaje i da će se o tome da li je bilo propusta institucija u ovom slučaju izjasniti kada bude pregledali kompletnu dokumentaciju.

Nedavno televizijsko emitovanje filma „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, aktuelizovalo je priču o „stvarnom ocu“ Đorđu Joksimoviću (50) iz Kragujevca, koji se skoro šest godina bori za starateljstvo nad tri maloletne ćerke i njihov povratak iz hraniteljske porodice. Slučaj ovog oca uzdrmao je celu Srbiju, a u preispitivanje svih okolnosti koje su dovele do oduzimanja dece, uključila su se nadležna ministarstva i zaštitnik građana. O tom slučaju su nedavno razgovarali ministarka rada Zorana Mihajlović i Pašalić.

- Netačna je kvalifikacija da su Joksimoviću deca oduzeta zbog siromaštva, nikome nije oduzeto dete zbog siromaštva, već zbog toga što, eventualno, to ćemo da utvrdimo, je došlo do neadekvatnog odnosa prema deci, zanemarivanja u bilo kom smislu, da i u pogledu vaspitanja i higijene. Dati neku kvalifikaciju na osnovu toga što je pokrenut postupak je nemoguće. Mi smo za sada u posedu dokumenata koje smo dobili iz Ministarstva rada. Trebalo bi da danas stigne, iz centra u Kragujevcu su nam obećali da će nam poslati svu dokumentaciju koju oni imaju. Obavio sam i razgovor sa Joksimovićem, da svu dokumentaciju koju on ima, da uputi instituciji ili ćemo mi otići po nju, kazao je Pašalić za Novi dan na N1.

A dokumentacije, kako je naveo sam Joksimović, ima pun gepek od auta, dodao je Pašalić.

- Kada sve to pročitamo, tek onda možemo da donesemo neke zaključke, naglasio je zaštitnik građana.

A novo pitanje koje se tada može postaviti je – da li je neko u sistemu zakazao.

- Da li je neko zakazao i da li su tačno utvrđene činjenice koje su bile uzrok tome da deca budu upućena u hraniteljsku porodicu. To ne znamo još i ne mogu da prejudiciram koliko će vremena trebati, ali će se uraditi najhitnije moguće, jer je situacija specifična, izjavio je Pašalić.