Nakon štrajka i više nedelja pregovora, radnici JKP „Vodovod i kanalizacija” dobili su novi kolektivni ugovor. Ugovor su potpisali predstavnici reprezentativnih sindikata u ovom preduzeća sa gradonačelnikom Kragujevca Radmirom Nikolićem i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” Nebojšom Jakovljevićem.

Kolektivni ugovor će stupiti na snagu odmah po ukidanju Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada.

Predstavnici Sindikata, kažu da su ovim ugovorom došli do onoga što su očekivali. Ispunjeno je čak 90 posto zahteva. Ističu da je ovo jedan od boljih kolektivnih ugovora, kojim su osim zarade, što najviše tišti zaposlene, definisane i sve ostale naknade za godišnji odmor, bolovanja, minuli rad, stimulacije.

Prosečna zarada u Vodovodu, koja je zamrznuta pre pet godina u iznosu od 37.000 dinara, od 1. januara kada se očekuje ukidanje Zakona, biće na nivou prosečne zarade u Srbiji.

Radomir Nikolić, gradonačelnik Krgujevac je istakao da je posledica stanja u kome se danas nalaze zaposleni u Vodovodu, veliki broj zaposlenih.

- Preko 800 radnika, situacija je koja je koštala zaposlene u Vodovodu najnižom zaradom. Kada je donet Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada, grad Kragujevac više nije imao zakonsku mogućnost da u tom preduzeću reaguje, dodao je Nikolić.

Da podsetimo, protest zaposlenih u Vodovodu počeli su početkom jula, a organizovali su ga sva tri sindikata u Vodovodu - Samostalni sindikat, UGS „Nezavisnost” i ASNS.