Veliki broj radnika kragujevačkog Fijata okupio se, danas u podne, ispred ulaza u fabriku kod Šest topola, kako bi izrazili protest zbog ponude poslodavca da naredne dve godine rade u inostranstvu. Oni zahtevaju od države, kao trećinskog vlasnika da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja, te da se iznađe prelazno rešenje do početka proizvodnje novog modela, koji je najavljen za 2024. godinu.

- Fabrika u Kragujevcu je pred gašenjem, rekao je Igor Anđić, potpredsednik sindikata Nezavisnost

On je istakao da su radnici dobili dve opcije – odlazak u inostranstvo na rad ili odlazak na Zavod za zapošljavanje. U jednoj šturom saopštenju rečenom nam je da će Fijat biti naš najveći prijatelj u traženju novog posla. Nama niko ne garantuje da će 2024. godine biti otvorena fabrika sa električnim modelom, naglasio je Anđić.

Dodao je da je Fijat dobio ogromne subvencije od države da bi zaposlili radnike, a ne da bi pravili neke električne automobile.

- Ovo je naša fabrika i branićemo je životom, istakao je Anđić.

On je rekao da pretpostavlja da je ideja rukovodstva Fijata, da kad konačno dođe novi model, fabrika ponovo uzme ogromne subvencije od države i zaposli neke druge radnike.

- Vreme je da država kaže Fijatu „adio” – sve su dobili i novac i dobre vredne radnike, a ni to im nije bilo dovoljno da naprave dobar biznis, istakao je Anđić.

On je rekao i da su samo radnici merodavni da donesu odluku o sudbini fabrike.

- Neka dođu u Kragujevac i neka kažu šta su rešenja, a onda će radnici odlučiti šta će i kako će dalje, rekao je Anđić.

On je zaključio da ukoliko ne dobiju odgovore na svoja pitanja, da će najpre krenuti sa blokadom ulica u Kragujevcu, a potom i autoputa.

Nakon skupa kod Šest topola, nezadovoljni radnici krenuli su ka Skupštini grada Kragujevca, gde je predstavnike radnika primio gradonačelnik Nikola Dašić.

Da podsetimo, radnici Fijat Krajsler automobili Srbija su juče, sukcesivno pozivani da dođu u u fabriku, gde im je izneta ponuda da naredne dve godine rade u nekoj od fabrika kompanije Stelantis u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili Nemačkoj. Radnicima je, takođe, rečeno da se od danas do 20. maja u vremenu od 9 do 14 sati mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

Po rečima radnika sa kojima je razgovarala ekipa portala Pressek, druga opcija koja im se nudi je da ih kompanija proglasi za tehnološki višak. Na brojna potpitanja koja su imali u vezi opredeljivanja za ponuđene opcije, kao i o samom boravku u nekoj od inostranih fabrika, ali i šta će se dogoditi ukoliko ne žele ni jednu od ponuđenih opcija, kako su nam rekli, odgovore nisu dobili.

Prema dokumentu sa kojim su upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponuđena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 evra, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra.

Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra.

Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.

Smeštaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

Ovaj protest u Kragujevcu organizuje sindikat Nezavisnost, dok su predstavnici Samostalnog sindikata u Beogradu, gde očekuju razgovore sa nadležnim ministarstvima.

Menadžment Fijata u Srbiji do sada se još uvek nije oglašavao.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Kragujevca, predstavnici radnika Fijata, rekli su da za rad u inostranstvo može da se prijavi samo 200 radnika. Takođe, kako su rekli, većina radnika ima porodice, te da ne veruju da će se toliko radnika prijaviti za rad u nekoj od evropskih fabrika Stelantis.

- Mi tražimo samo dve stvari: da se niko ne otpusti iz fabrike, a ko hoće da ode dobrovoljno da dobije dostojanstvenu otpremninu, rekli su radnici.