Testom iz srpskog jezika u sredu, 28. oktobra, počinje prvo pilotiranje državne mature, koja je planirano da bude uvedena 2022. godine i da zameni prijemni na fakultetima. U Kragujevcu će u probi državne mature učestvovati učenici Druge kragujevačke gimnazije i Srednje stručne škole.

U svakoj školi testove će raditi učenici iz dva odeljenja, a zadacima će biti obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine. U pilotiranju učestvuje oko 5.000 učenika trećeg razreda iz 101 srednje škole.

Zadatke iz matematike đaci će rešavati u četvrtak, a u petak u gimnazijama proveravaće se znanje iz opšteobrazovnih predmeta, dok će u srednjim stručnoim školama biti organizovana simulacija polaganja stručnih predmeta.

- Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka, deo procedura koje se sprovode u školama u toku sprovođenja mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti u nedostaci i da se učenici naviknu na testiranje tog tipa, rečeno na predstavljanju projekta državne mature u Beogradu.

Detaljne informacije o uvođenju državne mature možete pronaći na ovom LINK-u.