Klinička slika u drugom talasu je mnogo teža, rekao je direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović, gostujući na RTS-u. On je dodao da se povećava broj pacijanata koji zahtevaju kiseonik.

- Kao posledica neodgovornog ponašanja povećan je broj mlađih pacijanata, koji su horizontalno proširili virus, na svoje roditelje, a potom na bake i deke – to smo očekivali u Kragujevcu, istakao je Sazdanović.

On je naglasio da je klinička slika kod mladih aktivnih osoba veoma teška. Prema njegovim rečima, pacijenti su često  od stabilnog stanja tokom dana, brzo prelazili na intezivnu negu.

– U Kragujevcu je prošlog vikenda na respiratoru bilo 48 pacijenata, što je više nego ranije. Imamo kapaciteta, a sledeće nedelje ćemo još povećati kapacitete, jer ne znamo šta da očekujemo, a moramo biti spremni, naglasio je Sazdanović.

Direktor KC Kragujevca smatra da inspekcije moraju da budu prisutne, a oni koji nemaju simptome, a pozitivni su na Covid-19 ne smeju da izlaze napolje.

- Izuzetno je neodgovorno da samo zato što nemaju simptome izlaze napolje jer se virus tako najlakše širi. Karakteristično je za naše ljudi da čim je situacija bolja oni su nedisciplinovani. Ovde nema rešenja, osim lične odgovornosti prema sebi i prema drugima, istakao je Sazdanović.

On je naglasio da građani moraju da postanu odgovorni.

Sa ovakvom nedisciplinom ne može nam biti bolje, upozorio je direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović.

- Situacija neće biti bolja dok god se ne pronađe vakcina, a do tada moramo da budemo disciplinovani i odgovorni, naglasio je Sazdanović za RTS