Problem deponije u Kragujevcu je ozbiljan i zahteva takav pristup, smatraju u gradskom odboru Stranke slobode i pravde. Oni dodaju da je nedopustivo da se takva ekološka bomba nalazi na mestu kome gravitira toliko ljudi. Problem deponije mora biti rešen tako što će se pronaći drugo mesto za odlaganje otpada, koje nije naseljeno, a gde će se otpad odlagati u skladu sa najvišim ekološkim standardima , tako da se ne ugrožava životna sredina, bezbednost i zdravlje ljudi.

U ovoj stranci smatraju da se postojeća deponija mora pretvoriti u bezbednu i estetski prihvatljivu celinu, što zahteva ozbiljne radove na drenaži i na izvlačenju zapaljivih gasova iz nje. Ti gasovi mogu da se koriste kao energenti.

- Duboko smo svesni činjenice da rešenje ovog problema zahteva velika finansijska sredstva, ali smo mišljenja da bezbednost i zdravlje građana Kragujevca nemaju cenu. Zato je rešenje problema Gradske deponije jedna od tačaka našeg plana za bolji Kragujevac, kažu u kragujevačkom odboru SSP-a.

Dodaju da lokalna vlast nema snage da se izbori sa ovim problemom, ali ovom prilikom žele da ukažu na nešto u šta smo su se na poziv građana lično uverili.

- Kamioni za odvoženje smeća sa deponije izlaze prljavi i da na točkovima raznose smeće po okolini,  a onda ono završava u dvorištima kuća i okolnih objekata. Molimo da se točkovi kamiona operu na izlazu deponije. Voda nije skupa, kažu u SSP.

Podsećaju da se gradska deponija nalazi u naselju Jovanovac, na samo 3 kilometra od centra Kragujevca. Nekada ravnica, danas je brdo smeća visoko 40 metara, površine od 15 hektara.

Nedaleko od deponije nalazi se Rektorat kragujevačkog Univerziteta, dva fakulteta i Druga kragujevačka gimnazija, Hitna pomoć, umetnička galerija - legat Nikole Koke Jankovića, zatim Palata pravde, Elektrošumadija i Šumadija sajam, a na 100 metara od deponije je i Data centar, koji nema samo lokalni, već i nacionalni značaj.

U neposrednoj blizini deponije nalazi se objekat fabrike Yan Feng u izgradnji, a u širem krugu od 500 metara još dve fabrike. Takođe odmah uz deponiju nalazi se naselje u kome žive ljudi.