U kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde smatraju da je skandalozna odluka da se ovako nizak standard građana, koji je značajno ugrožen od početka kovid krize, dodatno oteža povećanjem poreza na imovinu.

U ovoj stranci ističu da je vlast odlučila, da je najpametnije, da teret ekonomske krize i manjaka u gradskoj kasi prebaci na građane, tako što će svim Kragujevčanima koji imaju neki oblik imovine uvećati poreske obračune za više od trećine.

Posebno za grupe ugostitelja kojima lokacijski imovina ima najvišu vrednost, a samim time i porez na imovinu, a za koje znamo da je obim posla značajno umanjen ograničenjima za rad.

- Potpuno je nedopustivo da se u ovom trenutku teret budžetskog manjka stavlja na teret građana. Naročito ako se zna da 60 odsto Kragujevčana ima prihode koji su ispod zvaničnog gradskog proseka, odnosno da je za 60 % Kragujevčana prosečna plata 35.000 dinara i da ovakvi poreski iznosi nose i do polovine jednomesečnih primanja, ističu u SSP.

Dodaju, da nažalost naprednjaci nemaju znanja da postoje i „zdravi” izvori finansiranja, poput povećanja broja zaposlenih ili njihovih prosečnih plata, a samim tim i poreza na plate koje inače nose najveći deo budžetskih prioda.

- Ili još bolja i ekonomski zdravija rešenja su smanjenje nepotrebnih rashoda poput zapošljavanja 78  političkih ađutanata raspoređenih u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada, ili imenovanja potpno nepoterebnih pomoćnika gradonačelnika, kao na primer, imenovanje pomoćnika za pitanja verskih zajednica, zaključuju u kragujevačkom odboru SSP-a.