Dok su svi smeštajni kapaciteti na Kopaoniku puni Dečje odmaralište Kopaonik kojim gazduje Centar za obrazovanje Kragujevac u ovoj godini ostvariće oko 22.000 noćenja. U kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde istuču da to znači da će smeštajni kapaciteti biti popunjeni samo četiri meseca u ovoj godini.

U ovoj stranci podsećaju da je odlukom gradske vlasti 2019. godine Dečje odmaralište Kopaonik pripojeno Centru za obrazovanje Kragujevac, koji se bavi stručnim usavršavanjem zaposlenih u obrazovanju.

- Nakon takve odluke je bilo jasno da vlast ne prepoznaje resurse kojima treba posvetiti posebnu pažnju i u koje treba uložiti sredstva kako bi se objekat doveo u stanje da ispunjava sve standarde, jer u njemu najviše borave deca, a sa druge strane može da ostvaruje značajnu dobit, jer se nalazi na atraktivnoj lokaciji, navode u kragujevačkom SSP-u.

Ističu da se Dečje odmaralište Kopaonik nalazi u očajnom stanju i ne vidi se niti iz budžeta, a ni iz plana poslovanja Centra za obrazovanje da je planirana značajnija investicija u rekonstrukciju Bloka I i II.

- Projekat rekonstrukcije koji je urađen pre nekoliko godina je predviđao potpunu rekonstrukciju tog objekta kako bi se ispunili svi standardi, odnosno rečeno je tada da možemo da smatramo da u objektu imamo samo zidove. Iz navedenog se vidi stanje objekta, ali to za ovu vlast nije prioritet, jer ne prepoznaje da je ovaj objekat pravo blago kako za zimovanje i rekreativnu nastavu naše dece tako i za mogućnost stvaranja dobiti koja bi bila usmerevana u razvojni koncept celokupne lokacije koja je u vlasništvu grada, kažu u SSP-u.

Dodaju, da na toj lokaciji postoji odobrenje za gradnju još 5.000 metara kvadratnih na prostoru depadansa.

- Umesto da je aktuelna gradska vlast uložila sredstva u rekonstrukciju ovog objekta i izgradnju novog gradska vlast je 2018. godine kupila objekat Zastavinog servisa na prvoj licitaciji za 360 miliona dinara koji do dana današnjeg nije stavljen u funkciju. Ovo je primer nedomaćinskog vođenja grada i neprepoznavanja prioriteta, smatraju u ovoj stranci.

Stranka slobode i pravde zahteva od gradske vlasti da pod hitno ispravi nakaradnu odluku koja je unazadila ovaj objekat na Kopaoniku i da osnuje posebnu ustanovu Dečje odmaralište Kopaonik koje će imati ozbiljan i posvećen menadžment.