Iako je završetak radova na rekonstrukcije gradske pijace u Kragujevcu planiran za decembar 2020. godine, radnika gotovo da nema na gradilištu, pa se postavlja pitanje kada će ovaj objekat ponovo biti u funkciji.

U kragujevačkom odboru Slobode i pravde kažu da je pijaca pre godinu dana oteta od Kragujevčana.

- Nije potrebno da budete građevinski stručnjak da bi ste primetili da su radovi daleko od završetka. Taj podatak toliko i ne plaši, koliko je poražavajuće da svako ko prošeta pored Tržnica može da vidi da sem 2 ili 3 radnika nikoga zapravo i nema na ovom gradilištu, a da često nema bukvalno nikoga, a vremenski uslovi dozvoljavaju izvođenje radova, kažu u gradski odbor Stranke slobode i pravde Kragujevac.

Dodaju da su mnoge organizacije i javne ličnosti grada, u poslednje vreme govorili o narušavanju kulturno istorijskog kompleksa Milošev venac čiji je deo ova prelepa zgrada.

- U potpunosti se slažemo sa njima, o čemu smo i ranije govorili i ukazivali da je zapravo mesto nove pijace trebalo da bude na prostoru kasarne Radomir Putnik, a da se sadašnja zgrada tržnice treba pretvoriti u sastavni deo kulturno istorijskog kompleksa Milošev venac, objašnjavaju u ovoj stranci.

Podsećaju građane da je za ovu namenu JKP Šumadija podigla kredit od skoro 3 miliona evra. Zaključuju da novca ima, da su vremenski uslovi povoljni, pa je pravo pitanje zašto se ne završava posao i koji je zapravo pravi problem? 

Da podsetimo, radovi na rekonstrukciji pijace počeli su u maju prošle godine, rok za završetak je bio planiran za 210 radnih dana od početka radova. (Vidi LINK)

Rekonstrukcijom će Tržnica zadržati prvobitni izgled, ali će imati i nove sadržaje koji će odgovarati samom objektu. Rekonstrukcija obuhvata izgradnju podzemne garaže sa 53 parking mesta, uređenje platoa, rekonstrukciju matične zgrade, kao i izgradnju nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima.

Odmah po početku radova urušio se i zid pijace, deo prema Lepenici. (Vidi LINK)

Konzorcijum koji izvodi radove čine firme Eurodomus doo iz Beograda, Maksim gradnja doo iz Subotice i Potens perforacija doo iz Požege.