Preduzeće eKG InfoData, koje je grad osnovao u junu ove godine, do kraja 2021. godine koštaće Kragujevčane 3.700.000 dinara. Toliko će, naime, iz gradskog budžeta biti potrošeno na subvencionisanje ovog preduzeća i u pitanju su jedni prihod koji će, prema planu, preduzeće ostvariti do kraja ove godine.

Najveći deo tog novca, ukupno 2.745.000 dinara, otići će na zarade zaposlenih, a još 80.000 namenjeno je za prevoz. Ostatak će biti utrošen na nabavku IKT opreme (995.000 dinara) i ostale obaveze koje proizilaze iz poslovanja preduzeća, među kojima su recimo nabavka softvera (100.000 dinara, izrada veb sajta (60.000 dinara), konsalting usluge (60.000 dinara).

Preduzeće eKG InfoData osnovano je kako bi obavljalo „poslove na objedinjavanju i koordinaciji razvoja IKT, elektronskih usluga, digitalizaciji i servisima pametnog grada”. Trebalo bi da preuzme upravljanje gradskim data centrom, ali i uspostavi novi sistem objedinjene naplate komunalnih usluga u Kragujevcu.

Prema podacima iz plana poslovanju o ovom preduzeću već sad radi 5 zaposlenih i svi imaju visoku stručnu spremu. Najniža neto zarada je 69.000 dinara, najviša 77.000 dinara, dok plata direktora Zorana Đorovića, bez poreza i doprinosa iznosi 140.000 dinara.

Đorović je diplomirani ekomomista i politikolog i bivši predsednik Opštine Knić. On je, da podsetimo, u julu 2018. podneo ostavku na mesto predsednika opštine Knić, a ubrzo nakon toga je, prema pisanju medija, prešao na novi posao u gradskoj upravi Kragujevca. Ovaj kadar Srpske napredne stranke pre imenovanja na mesto direktora preduzeća eKG InfoData bio je na poziciji zamenika načelnika Gradske uprave za razvoj.