Konačna lista Kragujevčana koji će uz subvenciju iz gradskog budžeta zameniti stolariju, kotlove ili nabaviti solarne panele ili kotlove objavljena je na sajtu Skupštine grada u ponedeljak, 25. oktobra. Podršku za unapređenje energetske efikasnosti dobilo je 150 Kragujevčana.

Najveće interesovanje vladalo je za zamenu stolarije i nabavku kotlova na gas. Za zamenu stolarije konkurisalo je 153 vlasnika porodičnih kuće u Kragujevcu, što je ujedno i najveći pristigli broj prijava za jednu meru, a odabrano je 75. Za nabavku kotla na gas stigla je 81 prijava, a odabrano je 63.

Za nabavku kotla na pelet prijavilo se 14 (odabrano 11), a za nabavku solarnog kolektora za zagrevanje vode od dva učesnika koja su konkursiala jedan je odabran, dok je jedna prijava odbačena.

Kompletnu listu možete preuzeti na ovom LINK-u.

Na ovu listu učesnici Javnog konkursa mogu izjaviti prigovor Komisiji u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave i zvaničnoj internet stranici Grada.

Grad Kragujevac raspisao je, da podsetimo, 6. septembra konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama na teritoriji grada Kragujevca za 2021. godinu, odnosno za sufinansiranje nabavke stolarije, kotlova i solarnih kolektora. Prijavljivanje na konkurs trajalo je do 27. septembra, a 6. oktobra objavljena je preliminarna lista dobtnika, koja je nakon pristiglih žalbi delimično korigovana.

Maksimalan iznos subvencija za zamenu stolarije za jedno domaćinstvo iznosio je 100.000 dinara, za nabavku kotla ili etažne peći na pelet za porodične stambene objekte 85.000 dinara, a za nabavku kotla na gas za porodične stambene objekte 70.000 dinara. Subvencija za solarne kolektore za zagrevanje vode i grejanje prostorija maksimalno je iznosila 120.000 dinara.

Javnim pozivom koji je grad raspisao definisani su i ukupni iznosi za svaku od mera, pa je od ukupno 10 miliona dinara - 6 miliona predviđeno za subvencionisanje zamene stolarije, 1,4 milona za subvencionisanje kupovine kotlova na pelet i 2 miliona za dotiranje nabavke kotlova na gas. Preostalih 600.000 dinara trebalo bi da bude utrošeno na subvencionisanje solarnih kolektora i panela.